Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari

Både Arhinmäki och Essayah nöjda

– Vi har haft en bra kampanj med många människor. Jag ser resultatet som en seger. Jag tror också att många vänsterförbundare är glada över att Pekka Haavisto går till andra omgången, säger Paavo Arhinmäki.

Arhinmäki är glad över att han efter bara tre veckors kampanj hann besöka 40 orter och gästa ett 70-tal tillställningar.
– Definitivt lönade det sig att ställa upp, kommenterade Arhinmäki.

Veteranpolitikern Claes Andersson (VF) var bekymrad över att vänsterblocket, alltså både Vänsterförbundet och SDP tillsammans, låg på en så låg nivå.
– Folk röstar inte på kandidater som gör dåligt ifrån sig i galluparna. Det är alarmerande att understödet för hela vänsterblocket är så svagt. Trenden kan ses också på andra håll i västvärlden, men jag kan inte säga varför, kommenterade Andersson.

Nästbästa presidentvalet för KD
Sari Essayah lät sig inte nedslås av jumboplatsen utan upplyste om att bara en av partiets tidigare presidentkandidater, Raino Westerholm, 1978 tidigare överträffat hennes röstetal.

– Många kvinnor har kommit fram till mig och berättat att de röstade på mig för att jag är kvinna, sade Sari Essayah.

Kristdemokraterna firade valvaka på partikansliet i Alphyddan med kaffe med dopp och tända ljus.
– Valet har gått enligt förväntningarna, sade partisekreterare Peter Östman om resultatet som låg på 2,5 procent.

Han medgav inte att den dåliga placeringen skulle ha stört honom.
– Vi har varit realister. Avsikten med valrörelsen var att ha en kandidat som alla andra partier och ge debatten mer bredd, kommenterade Östman.

Östman grämde sig inte över att förra partiordföranden Bjarne Kallis i ett tidigt skede meddelade att han backar upp Sauli Niinistö.
– Bjarnes besked har inte haft avgörande betydelse för Saris kampanj.