Foto: EPA/David Rowland. Kim Dotcom.

Megauploads ägare är finländare

Justitiedepartementet i USA har stängt en av världens största fildelningssajter, Megaupload. Hackare svarade med en jätteattack på departementets hemsida och på sidor med anknytning till film- och musikindustrin.

Nu bekräftar Svenska Yle att grundaren, först känd som Kim Schmitz, numera Kim Dotcom, har finskt pass. Tyska nyhetssajter rapporterade redan i går att Dotcom är finländare.

Mannen har tyskt och finländskt medborgarskap. Mamman är finländare och mannen har syskon som bor i Åbo.

Kim Dotcom och tre andra män (två av dem tyskar, den tredje holländare) har gripits på Nya Zeeland misstänkta för brott mot upphovsrättslagar. Åtal kommer att väckas mot dem, uppger nyhetsbyrån Reuters. Enligt The New Zealand Herald greps Dotco i sin villa värd nästan tjugo miljoner euro.

Polisen beslagtog bland annat 15 Mercedez Benz, en rosa Cadillac årsmodell 1959 och en Rolls-Royce Phantom. Den nyzeeländska tidningen såg bilar försedda med nummerplåtar med orden KIMCOM, HACKER, STONED, GUILTY, MAFIA, GOD och POLICE bli borttransporterade.

Namnbyte

Kim Schmitz bytte senare namn till Kim Tim Jim Vester och nu heter han alltså Kim Dotcom.

En av hans släktingar bor i stadsdelen Kråkkärret. Det är den adress som Dotcom använder i Finland. Men enligt Yle är det länge sedan han besökt Åbo.

Kim Dotcom förnyade senast sitt pass vid Finlands generalkonsulat i Hongkong.

Schmitz, tidigare känd  hackare, grundade ett datasäkerhetsföretag som han sedan sålde med god vinst. Senare dömdes han i Tyskland i en stor insiderrättegång för värdepappersbrott.

Yle skriver att Dotcom besökt Finland några gånger och ordnat kändisfester och biltävlingar med lyxbilar.