Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Juholt väntas avgå

I Sverige är nu spekulationerna i full gång om att Håkan Juholt väntas lägga in sin avskedsansökan i dag. Enligt uppgifter från svenska TV4 och SVT har Juholt gått med på att avgå.

 

Ännu i går kväll ansågs det att den  hårt kritiserade partiledaren Håkan Juholt sitter kvar som ordförande för Socialdemokratiska partiet i Sverige. Men senare på kvällen började spekulationerna om att han kanske ändå avgår i dag.

Enligt uppgifter från Sveriges TV4 och SVT har Juholt gått med på att avgå i utbyte mot att partiets verkställande utskott uttalar sitt stöd för honom.

Efter ett uppslitande möte som pågått i två dagar gav Socialdemokraternas verkställande utskott i går Håkan Juholt fortsatt förtroende att leda det sargade partiet, men nu verkar alltså sitautionen fått en ny vänding. Juholt har kallat till presskonferens i Oskarshamn på lördag eftermiddag. 

Håkan Juholt, som varit partiordförande i mindre än ett år, har en minst sagt turbulent vecka bakom sig. Flera partidistrikt har krävt hans avgång.

Krisens allvar understryks av det uttalande som partisekreteraren Carin Jämtin gav efter krismötet.

– Vi genomgår nu den djupaste krisen i partiets historia, sade hon när hon trädde fram inför det stora pressuppbåd som belägrat Socialdemokraternas partihögkvarter i två dagar.

Själv hade Håkan Juholt smitit ut bakvägen och åkt hem till Oskarhamn, bort från alla besvärliga frågor.

Inför VU:s möt krävde minst två Socialdemokratiska partidistrikt – Örebro och Västmanland – öppet Håkan Juhots avgång.

– Håkan Juholt bör lämna posten som partiordförande för partiets skull. Vi är eniga i det beslutet, sade Pia Nilsson, riksdagsledamot och vice ordförande i Västmanlands partidistrikt till TT inför mötet.
Förtroendet för Håkan Juholt är rekordlågt efter flera skandaler. I höstas avslöjades det att han tagit ut full bostadsersättning för sin bostad i Stockholm trots att han delar den med sin sambo. Han har även beskyllts för att ljuga om sin roll i beredningen av Socialdemokraternas budgetmotion.

I måndags kritiserade han alliansregeringen för att ha gjort upp med Sverigedemokraterna om försvarspolitiken, något som är omöjligt eftersom SD inte satt i Sveriges riksdag när försvarsbeslutet fattades.

Efter dessa bottennapp har förtroende för Juholt nått all tiders lågvattenmärke. Bara 13 procent av svenskarna tror att han skulle bli en skickligare statsminister än Fredrik Reinfeldt.

Av LO-medlemmarna tror hela 80 procent att Fredrik Reinfeldt är en skickligare statsminister än vad Håkan Juholt skulle vara.

Så låga förtroendesiffror har ingen svensk socialdemokratisk partiledare haft i de egna leden.