Foto: Lehtikuva/Sari Gustafsson

Tiotals krockar i morgonrusningen

Morgonens snöyra har orsakat problem på många håll i trafiken. Både ankommande och avgående flyg vid Helsingfors-Vanda flygplats försenades med upp till två timmar.

I dag blir det halt på vägarna i stora delar av landet på grund av snöfall, meddelar Meteorologiska institutet. Flera krockar har orsakat förseningar i trafiken i huvudstadsregionen. Vid åttatiden på morgonen räknade polisen till tio krockar i Helsingfors, fem i Vanda och tre i Esbo.

De största problemen har uppstått på Borgåleden där trafiken stockats under morgonen. En bil körde av vägen en kilometer från avtaget till Ring III på väg in mot Helsingfors. Endast en körfil var i bruk. Föraren skadades lindrigt.

En annan olycka skedde mellan Harabacka och avtaget till Emsalö-Tolkis.

Även på riksväg fyra mot Lahtis röjer man spåren efter en större olycka. En långtradarfordon var inblandat i olyckan.

I Pemar i Egentliga Finland har tre personer förts till sjukhus efter en frontalkrock i ovädret.

Flygen sena

Även flygtrafiken har drabbats av snöyran. Enligt luftfartsverket Finavia är den huvudsakliga orsaken för förseningarna den hårda sydostliga vinden. För närvarande är endast en startbana i bruk.

Däremot verkar tågen följa tidtabellerna, med några enstaka undantag, uppger VR.

Snöfallet är som starkast på morgonen och förmiddagen. Som mest kommer upp till tio centimeter snö.

Under dagens lopp snöar det i största delen av landets södra och mellersta delar. I norr är väglaget bättre. Värst blir väglaget i Egentliga Finland, Satakunta och Nyland.

Snöfallet kan leda till nya elavbrott, varnar energibolaget Fortum. Risken för elavbrott på grund av snö är störst i kusttrakten där temperaturen är kring noll.