Foto: Skärmdump från Wikipedia

Wikipedia stängdes av i natt

I en protest mot föreslagna antipiratlagar i USA har Wikipedia stängt sin engelskspråkiga sajt under 24 timmar.

Med 25 miljoner besökare per dygn är det nätbaserade uppslagsverket Wikipedia en av världens mest besökta webbplatser. Det var även den senaste att ansluta sig till en rad sajter som från och med midnatt amerikansk östkusttid, eller 07.00 finländsk tid,  inledde ett tillfälligt avbrott i sin verksamhet.

Istället för Wikipedias vanliga startsida möter besökaren av information om de föreslagna antipiratlagarna Stop Online Piracy Act (Sopa) och Protect Intellectual Property Act (Pipa).

Lagförslagen, som förespråkas ivrigt av en rad amerikanska branschorganisationer, syftar till att sätta käppar i hjulet för piratkopieringen av film och musik. Om lagarna röstas igenom av det amerikanska representanthuset skulle det bland annat innebära att amerikanska internetföretag tvingas blockera sina användares åtkomst till utländska webbplatser som bryter mot de amerikanska upphovsrättslagarna. Det skulle även bli förbjudet för amerikanska sökmotorer att länka till sajter som handskas med upphovsrättsskyddat material.

– Jag anser att upphovsrättsinnehavarna tar upp legitima frågor, men det finns sätt att ta sig an dem som inte involverar censur, citeras Wikipedias grundare Jimmy Wales av nyhetsbyrån Reuters.

Fler internetsajter än Wikipedia har reagerat starkt på Sopa. Google har upprepade gånger kritiserat lagförslaget för att vara allt för långtgående. Tillsammans med andra företag som Facebook, Twitter, Ebay och Yahoo har de köpt annonsplatser i amerikansk dagspress där de uppmanar politikerna i Washington att tänka om.

Ett annat företag som stängt ned sina webbplats i protest är Wordpress.

Hur ofta använder du Wikipedia?