Foto: Skärmdump från Wikipedia

Wikipedia stängdes av i natt

I en protest mot föreslagna antipiratlagar i USA har Wikipedia stängt sin engelskspråkiga sajt under 24 timmar.

Med 25 miljoner besökare per dygn är det nätbaserade uppslagsverket Wikipedia en av världens mest besökta webbplatser. Det var även den senaste att ansluta sig till en rad sajter som från och med midnatt amerikansk östkusttid, eller 07.00 finländsk tid,  inledde ett tillfälligt avbrott i sin verksamhet.

Istället för Wikipedias vanliga startsida möter besökaren av information om de föreslagna antipiratlagarna Stop Online Piracy Act (Sopa) och Protect Intellectual Property Act (Pipa).

Lagförslagen, som förespråkas ivrigt av en rad amerikanska branschorganisationer, syftar till att sätta käppar i hjulet för piratkopieringen av film och musik. Om lagarna röstas igenom av det amerikanska representanthuset skulle det bland annat innebära att amerikanska internetföretag tvingas blockera sina användares åtkomst till utländska webbplatser som bryter mot de amerikanska upphovsrättslagarna. Det skulle även bli förbjudet för amerikanska sökmotorer att länka till sajter som handskas med upphovsrättsskyddat material.

– Jag anser att upphovsrättsinnehavarna tar upp legitima frågor, men det finns sätt att ta sig an dem som inte involverar censur, citeras Wikipedias grundare Jimmy Wales av nyhetsbyrån Reuters.

Fler internetsajter än Wikipedia har reagerat starkt på Sopa. Google har upprepade gånger kritiserat lagförslaget för att vara allt för långtgående. Tillsammans med andra företag som Facebook, Twitter, Ebay och Yahoo har de köpt annonsplatser i amerikansk dagspress där de uppmanar politikerna i Washington att tänka om.

Ett annat företag som stängt ned sina webbplats i protest är Wordpress.

Hur ofta använder du Wikipedia?

Dagligen
61% (289 röster)
Någon gång ibland
35% (167 röster)
Så sällan jag kan
2% (10 röster)
Wiki... vadå?
1% (6 röster)
Totalt antal röster: 472

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.