Elen har blivit tre procent dyrare på ett år. Foto: Dan Andersson

"Investera mer i elnäten"

Bolagen som sköter kraftöverföringen borde investera jämnare i elnäten för att minska på elavbrotten framöver, säger Energimarknadsverket. Att gräva ner 75 procent av kablarna skulle i slutändan höja konsumenternas elpris med högst 10 procent på 10 år.

Julhelgens stormar understryker Energimarknadsverkets enkla budskap till kraftbolagen som sköter elöverföringen: Investera. EMV hooppas att bolagen självmant inser att investeringar i säkrare överföring på sikt förbättrar elnätens förmåga att stå pall för svåra väderförhållanden.

- Bolagen borde framför allt investera jämnare, våra siffror visar att investeringstakten har avtagit på senare år, säger överdirektör Riku Huttunen.

EMV har räknat ut hur mycket det skulle kosta att gräva ner kraftkablarna för mellanspänning. Enligt kalkylen skulle summan gå lös på 4,4 miljarder euro om man grävde ner 75 procent av kablarna över en tioårsperiod. EMV:s slutsats är att det vore mera realistiskt att göra jobbet på 15-20 år.

- Gör man det på 10 år kostar det i snitt 440 miljoner om året. Det motsvarar  en fördubbling av den nuvarande investeringstakten, säger Huttunen.

Slår man ut summan på konsumenterna betyder det att kraftöverföringsbolagen kunde debitera 1-1,5 cent mer per kilowattimme. Och det igen betyder grovt taget att det elpris konsumenten betalar (för både elen och överföringen) skulle höja priset på elräkningen med högst 10 procent på 10 år.

- Det är klart att kvalitet kostar, men är det det man vill ha måste man vara beredd att betala, säger Huttunen.

EMV:s statistik visar att hushållselektriciteten i dag, inklusive avgifter för överföring och skatt, kostar 2,9 procent mer än för ett år sedan. I eluppvärmda hushåll äkade elnotan med 48 euro och i andra hushåll med 23 euro på ett år.

Samtidigt, säger EMV, har det blivit betydligt förmånligare för konsumenterna att sluta tvååriga avtal med elbolagen. På bara ett år har de blivit 4-6 procent billigare. 7 procent av finländarna bytte elleverantör under de 12 senaste månaderna.

Elektriciteten i Finland, skatten inkluderad, är den 13:e billigaste i Europa och billigare än i EU i medeltal. Billgast är elen i Bulgarien, (46 procent billigare än i Finland) följt av Estland, Rumänien, Lettland och Litauen. Dyrast är elen i Danmark (89 procent dyrare än i Finland), följt av Tyskland, Belgien, Norge och Sverige.