Det luktar för lite, säger finlandssvenska mediabossar. Lehtikuva/Sari Gustafsson

Finlandssvensk journalistik: Trist, trist och trist

För första gången på väldigt många år samlades nästan alla Svenskfinlands chefredaktörer och mediechefer för att tänka till om hur de kunde dela på sin expertis utan att för den delen slå ihop alla mediehus. Ett förslag är att man samarbetar om tv-bilaga och grävjobb.

Till det yttre kanske de elva chefredaktörerna och mediecheferna såg ut att ha satt sig till bords till den sista måltiden kringgärdade som de var av vita gravljus. Men samtliga Svenskfinlands medieansvariga, förutom chefredaktörerna på Ålandstidningen och Vasabladet, diskuterade i dag på seminariet Mediespråk hur mediehusen och Svenska Yle kan börja samarbeta och komma närmare läsarna.

– När jag tar till mig det finlandssvenska utbudet blir jag ständigt besviken. Vi har inte reportage som luktar illa, vi gräver inte i samhälleliga frågor och vi gör fruktansvärt likgiltiga texter. Vem vill läsa detta? säger Torbjörn Kevin, chefredaktör på Åbo Underrättelser.

Han fick genast medhåll av de övriga mediecheferna och chefredaktörerna i paneldebatten, som också på allvar verkade överväga förslaget om att samarbeta inom den grävande journalistiken, det vill säga att avslöja missförhållanden i samhället.

– Om vi är stora och starka kan vi avsätta resurser för den traditionella och fruktansvärt viktiga samhälleliga rollen som vakthund. Då skulle vi ha resurser att läsa igenom alla kommunala organs föredragningslistor, säger Carin Göthelid, chef för Fakta och fiktion på Svenska Yle.

– Med den kommunkarta som ritas om blir det ännu viktigare att vi lyckas granska det som är på gång, inflikade Kerstin Häggblom, chef för nyheter, aktualiteter och sport på Svenska Yle.

Ett annat förslag som kastades fram var tanken på en allfinlandssvensk tv-bilaga. För två veckor sedan kom beskedet om att Hufvudstadsbladet lägger ned sin tv-bilaga medan Österbottens Tidning nyss återupplivat sin för andra gången i rad.

Känga åt tråkiga nyhetstexter

Jonas Bladh, chefredaktör på Nya Åland, tycker att de finlandssvenska nyhetstexterna kunde bli mera inspirerande.

– Som rätt nyinflyttad rikssvensk tycker jag att berättandet i Svenskfinland är ganska stelt och byråkratiskt. Många svenska tidningar har ett mera lättsamt språk. Det är lättare att lära känna en skribent som vågar ta ut svängarna. Det är ett sätt att bygga relationerna till våra läsare.

Och Margareta Björklund, chefredaktör på Österbottens Tidning, vill satsa ännu mer på nätet för att föra dialog med läsarna.

– Låt människor med stor yrkeserfarenhet möta unga välutbildade journalister som kan det här med visuell presentation, sociala medier och nya sätt att hämta in ny information.

 

FAKTA: Mediebossarna träffades i Vasa

• Chefredaktörerna och mediecheferna träffades på seminariet Mediespråk i dag.

• I paneldebatten deltog chefredaktörerna Jens Berg (Hufvudstadsbladet), Micaela Röman (Borgåbladet och Östra Nyland), Tommy Westerlund (Västra Nyland), Torbjörn Kevin (Åbo Underrättelser), Jonas Bladh (Nya Åland), Mats Ekman (Sydösterbottningen) och Margareta Björklund (Österbottens Tidning).

• Från Svenska Yle deltog Mary Gestrin (mediechef), Kerstin Häggblom (chef för nyheter, aktualiteter och sport) och Carin Göthelid (chef för Fakta och fiktion).

• May Wikström, chefredaktör på Kyrkpressen ersatte Camilla Berggren (chefredaktör på Vasabladet), som uteblev från debatten på grund av sjukdom.