Likskändning i Aghanistan utreds efter Youtube-film

USA:s militär utreder en video på nätet som påstås visa hur marinkårssoldater urinerar på döda talibanrebeller i Afghanistan.

Videon visar fyra soldater, klädda i amerikanska militäruniformer, som urinerar på tre blodiga kroppar på marken samtidigt som de uppenbarligen är medvetna om att de blir filmade.

Pentagon har ännu inte kontrollerat äktheten i videon men talesmannen John Kirby säger:

– Oavsett omständigheterna eller vem som framträder i videon, är det ett oerhört vidrigt beteende, oacceptabelt för alla i uniform.

– Det vände sig i magen på mig, tillade han efter att ha sett videon, som lagts ut på webbplatsen Live leak.

I ett uttalande tillägger Pentagon: "Marinkårens högkvarter har nyligen uppmärksammats på en video där marinkårssoldater urinerar på vad som verkar vara avlidna talibaner".

"Även om vi inte kan bekräfta ursprunget eller äktheten i videon så är de porträtterade handlingarna inte förenliga med våra grundläggande värderingar och de är inte representativa för karaktären hos marinkårens soldater.

- Det här kommer att utredas grundligt.

Om videon är autentisk kommer den att utlösa vrede i den muslimska världen. Den väcker minnen från övergreppen på fångar i Abu Ghurayb-fängelset. Skandalen som briserade 2004, med bildbevis på hur amerikanska soldater utsatte fångar i Irak för förnedrande behandling, bland annat sexuella förödmjukelser. Det som hände i Abu Ghurayb blev för många irakier den negativa symbolen för USA:s ockupation av Irak.

En militärkälla, som bad att inte bli namngiven, sade att hjälm och vapen som en av soldaterna bär tyder på att de kan ha vara medlemmar i elitförband krypskyttar.

Rådet för amerikansk-muslimska relationer (Cair), en människorättsgrupp som företräder muslimer i USA, fördömde den misstänkta likskändningen.

"Om det visar sig vara autentiskt så visar videon beteenden som är opassande för amerikansk militär och kan i slutändan äventyra civila och andra soldater", säger Cair i ett uttalande.

Cair säger sig lita på att uppgifterna utreds och att åtgärder vidtas utifrån utredningens resultat.

Omkring 20 000 marinkårssoldater är förlagda i Afghanistan, de flesta i Kandahar och Helmandprovinsen.

Filmen på Youtube

En av soldaterna hörs i videon skämta: "Ha en bra dag kompis". En annan skämtar om en dusch när han urinerar på de döda.

Videon, som också lagts ut på Youtube, dyker upp i ett känsligt skede när Washington försöker främja afghansk försoning samtidigt som de amerikanska trupperna är på väg att dra sig tillbaka från Afghanistan.

Videon har väckt starka reaktioner på militär-relaterade webbplatser, inklusive Stars and Stripes, försvarsdepartementets nyhetsbrev.

"Jag är en veteran och jag vet vad det innebär att hata fienden. Säger inte att de på något sätt gjorde rätt. Men spela aldrig in en sådan sak och lägg aldrig upp det på internet", skrev en läsare. som varnade för att talibanerna kan använda videon som ursäkt för att misshandla amerikanska fångar.

"Lås in dem", skrev en annan.

 

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.