Arhinmäki: Alla kan säga fel när de är trötta

Paavo Arhinmäki insinuerar att Pekka Haavisto inte har tänkt sig för då han sagt att han inte tänker be om ursäkt för sitt uttalande om djurrättsaktivisternas tillslag mot svingårdarna. – Alla kan säga fel när de är trötta, säger Arhinmäki i Hbl:s läsarchat.

En smärre rödgrön tvist har seglat upp i presidentvalskampanjen. Pekka Haavisto (Gröna) sade i söndagens Helsingin Sanomat att han inte tänker be om ursäkt för sitt sätt att fördöma djurrättsaktivisternas tillslag och smygfilmning av svingårdar. Haavisto hänvisade till ett uttalande i Alueviesti där han jämförde  djurrättsaktivisternas tillslag med nynazistiska tillslag. Haavisto sade att nynazistiska tillslag skulle fördömas skarpt om de greps för hemfridsbrott.

Föreningen Oikeutta eläimille anser att jämförelsen är orättvis och kränkande och förutsätter att Haavisto ber om ursäkt.

Presidentkandidat Paavo Arhinmäki (VF) fick på Hbl:s läsarchat en fråga om vad han anser om Haavistos uttalande. Arhinmäki svarade att alla kan säga fel när de är trötta, och insinuerade därmed att Haavistos uttalande inte var genomtänkt. Han tog också ställning mot Haavistos uttalande:

- Varje presidentkandidat säger saker när man är trött, kanske inte så övervägt. Jag har själv sagt att vi behöver medborgaraktivism och ta upp saker som inte kommer till medierna annars. Men det är viktigt att man inte gör det mot nån person eller sak. I det här fallet har man gjort det med eget ansikte. Vi behöver medborgaraktivismen, svarade Arhinmäki.