foto: BULENT KILIC/ AFP / Lehtikuva

Turkiet medger misstag vid flyganfall

Turkiets regeringsparti erkänner att ett flyganfall som dödade minst 35 personer kan ha varit ett misstag. Premiärminister Recep Tayyip Erdogan bad på fredagen om ursäkt av offrens familjer.

 

De misstänkta gerillamedlemmarna var i stället unga smugglare.

- Enligt inledande rapporter var dessa personer smugglare och inte terrorister, säger Hüseyin Celik, vice ordförande för det styrande Rättvise- och utvecklingspartiet.

Han säger att eventuella misstag kommer att offentliggöras och ber allmänheten att avvakta utredningen.

Bombningarna inträffade i provinsen Sirnak nära den irakiska gränsen under natten mot torsdagen. Enligt lokala källor var de döda ungdomar i åldrarna 16 till 20 år som smugglade varor mellan Turkiet och Irak. 17 personer saknas fortfarande.

Rykten

Den turkiska militären säger man beordrade bombningen efter att obemannade drönare identifierat en misstänkt gerillagrupp, som enligt rykten planerade att attackera turkiska säkerhetsbaser. I området finns flera viktiga gränsövergångar för medlemmar i terrorstämplade PKK, men smuggling är också en viktig inkomst för boende i trakten.

- Staten visste att dessa människor höll på med smuggling i området. En sån här händelse är oacceptabel, säger Fehmi Yaman, borgmästare i Uludere i provinsen Sirnak.

Prokurdiska Freds- och demokratipartiet (BDP) har utlyst tre dagars sorg.

Premiärminister Recep Tayyip Erdogan bad på fredagen om ursäkt av offrens familjer.

 

Kurderna rasande efter luftangreppet

Ilskan mot den turkiska regeringen ökar i de kurdiska områdena

–Flygbilderna visar en grupp på 40 personer. Det är omöjligt att vem de var, sade Erdogan.


Premiärministerns ord övertygade inte offrens anhöriga som samlades för att begrava offren på fredagen.


–Erdogan är en mördare, ropade begravningsdeltagarna.


Samtidigt uppmanade representanter för den terrorstämplade kurdiska organisationen PKK kurderna att göra uppror.


–Vi kräver att Kurdistans folk reagerar på den här massakern. Res er till uppror och ge igen! Den här massakern var inte en olyckshändelse. Den var planerad på förhand, sade PKK-talesmannen Bahoz Erdal i ett uttalande.


Turkiska människorätts organisationer kräver att FN utreder flygräden.


–Det här var en avrättning utan rättegång och den uppfyller kriterierna för massmord eftersom det blev så många offer, uppger människorättsorganisationerna IHD och Mazlumder.


Turkiet har utfört många attacker mot kurdiska rebeller i norra Irak efter att 24 soldater dödades i en rebellattack i oktober.