Nu får också Fanni gå på krog. Foto: Leif Weckström

Nu får också husdjur komma in på krogen

Från och med söndag kan du ta med hunden på kafé. Eller varför inte spindeln eller minigrisen? Nu slopas lagen som förbjuder sällskapsdjur att komma in i livsmedelslokaler.

– Det här är en stor förändring. Många hund- och kattägare har under de senaste åren frågat om vi inte kunde rucka på reglerna som förbjuder dem att ta med husdjur på kaféer och restauranger. Nu slopas förbudet i samband med en större renovering av lagstiftningen om livsmedelshygien, säger Sebastian Hielm, veterinärinspektör vid livsmedelssäkerheten på Jord- och skogsbruksministeriet.


Nu kommer man alltså att få ta med sällskapsdjuren på kaféer, restauranger, bensinmackar och andra utrymmen där man serverar mat eller dryck. Däremot är djur fortfarande inte välkomna i matbutiker och kök där mat tillreds. Ledarhundarna får också i fortsättningen röra sig var som helst förutom i köksutrymmen. Bakgrunden till att förbudet slopas är enligt Hielm, som berett lagförslaget, dels de förfrågningar som kommit av enskilda medborgare och dels att man kommit fram till att det inte finns några hygienskäl som talar för ett förbud.

– Synen på sällskapsdjur har också förändrats. Hunden är inte längre bara ett djur man tar med på jakt, utan i många fall en del av familjen som det är naturligt att man tar med på en kopp kaffe.

Hielm påpekar också att det i många europeiska städer länge varit kutym att kafé- och restaurangbesökare tar med sig sina vovvar utan att det uppstår problem.

– Det är ändå i sista hand företagarna själva som bestämmer om de vill släppa in hundar och katter. Eller spindlar eller minigrisar om man så vill.

Hielm uppskattar att bara någon procent av restaurangägarna och 10–20 procent av kaféerna kommer att profilera sig som djurvänliga.

Jord- och skogsbruksministeriet har fått en del klagomål av allergiker och personer som är rädda för hundar.

– Andra har frågat om vi inte kan förbjuda skrikande småbarn i stället.

– Så länge det tydligt vid ingången framgår om husdjur är välkomna är det okej. Besökarna ska själva kunna välja om de vill stanna eller gå vidare.

Allergi- och astmaförbundet har ändå gett grönt ljus för lagförändringen.

– Jag tror inte att det blir så många djurvänliga kaféer och restauranger. Ägarna är inte så dumma att de skulle utesluta en femtedel av befolkningen (djurallergikerna). Det är fritt fram att välja, säger professor Matti Hannuksela, som är expertläkare på förbundet.

Timo Lappi, vd för Turism- och restaurangförbundet Mara, välkomnar lagändringen.

– Det är bra med ökad flexibilitet. Vi har fått en hel del förfrågningar om det av intresserade.

Krögaren Kalle Savén tror inte att restaurang Kitsch kommer att välkomna sällskapsdjur.

– Vi har redan nu problem att få barnvagnar att rymmas. Att dessutom börja ha hundar här är för riskfyllt. 90 procent av våra stammisar har inte husdjur, åtminstone har de aldrig frågat om möjligheter att få ta hit dem. Gäller hundförbud så gäller det för alla husdjur.

Lättare att resa med husdjur
• Från och med årsskiftet får företagarna själva avgöra om de välkomnar husdjur.

• De måste ändå ha en skylt vid ingången ifall de väljer att öppna dörren för sällskapsdjur.

• Jord- och skogsbruksministeriet uppskattar att bara någon procent av restaurangägarna och 10–20 procent av kaféerna kommer att profilera sig som djurvänliga.

• EU:s förordning om sällskapsdjur ändras också vid årsskiftet. Efter årsskiftet behöver man inte rabiestesta djuren då man tar dem med sig till Sverige, Storbritannien, Irland eller Malta. Däremot måste djuren ha ett giltigt rabiesvaccin, som ska ha tagits minst 21 dagar före inresa.

• Rabiestest krävs fortfarande om man hämtar djur från länder utanför unionen, som hör till riskgruppen för rabiessmitta. Exempel på sådana länder är Brasilien, Turkiet, Kina, Indien, Thailand och nästan alla afrikanska länder.