Tre åtalade för mordplaner på Vilks släpps

De tre män som åtalats misstänkta för planer på att mörda konstnären Lars Vilks har släppts, uppger Göteborgs tingsrätt.

Samtliga tre åtalade släpptes av tingsrätten på onsdagseftermiddagen, enligt ett protokoll från Göteborgs tingsrätt.

– Min klient är oerhört lättad. Jag pratade också med hans familj och de är uppsluppna och glada över att han kommer hem, säger advokat Urban Gilborne till TT.

Han ser beslutet att häva häktningen som ett tecken på att rätten anser männen oskyldiga, men betonar att domen faller först den 20 januari.
– Jag har hela tiden hävdat att bevisningen är svag, säger han.

Vilks inte förvånad

Lars Vilks är inte förvånad över att männen släpps.

– Det var mitt tips från början, att jag inte trodde att de skulle kunna fällas. Det är otroligt svårt att fälla någon med en sådan här kavalkad av indicier. Det är något som inte stämmer, men det håller inte i en rättegång, säger konstnären till TT.

Vilks har själv inte varit närvarande vid förhandlingarna annat än via videolänk.

– Det skulle ha krävt speciella säkerhetsanordningar och det kändes onödigt eftersom min roll var rätt perifer, säger han.

Under fyra förhandlingsdagar har åklagaren försökt bevisa att Lars Vilks skulle mördas i samband med en konstbiennal i Göteborg. Motivet till mordet skulle vara männens hat mot Lars Vilks på grund av dennes teckningar av profeten Muhammed.

Männen medger att de hatar Lars Vilks men förnekar alla planer på att döda honom.