FOTO: Lehtikuva / PONTUS ORRE / SCANPIX SWEDEN

Stort svenskt oljebälte driver mot Österbotten

Bältet med 600 kubikmeter råtallolja hade på julaftonskvällen rört sig närmare finska kusten och ligger nu cirka 50 kilometer nordost om Söderhamn utanför Sverige.

Oljebältet är två kilometer långt och 600 meter brett och beräknas nå Finland på måndag. Sveriges kustbevakning hade på eftermiddagen tagit upp cirka 260 kubikmeter av oljan.

Finland sände på julaftonsförmiddagen två oljebekämpningsfartyg till Bottniska viken på grund av utsläppet. Dessutom ska ett övervakningsplan från Åbo skickas i väg i morgon på juldagsmorgonen för att kolla läget.

Inget vet ännu vad som händer med oljan eftersom vindarna är väldigt varierande. Vid ofördelaktiga vindar kan oljan hamna i trakten mellan Raumo och Vasa.

– Om vi får sydlig vind kommer bältet att röra sig uppåt, säger Uljas Hietapakka, jourhavande inspektör på Finlands Miljöcentral.

Oljeläckan skedde i en cistern i Sandarne utanför Söderhamn i tisdags. Söderhamn ligger mellan Gävle och Sundsvall, i höjd med Björneborg.

Totalt har 800 kubikmeter råtallolja läckt ut från Arizona chemicals cistern. Råtallolja används bland annat för tillverkning av lim.

– Oljan är inte lika farlig som mineralolja, men den är väldigt skadlig för djurlivet. Vi har full insats med tre stora miljöskyddsfartyg och sex mindre enheter på plats, säger Lars Langman, stabschef på Kustbevakningens nordostregion.

Räddningsarbetet måste avbrytas i fredags eftersom vågorna var så höga.

– Vi har meddelat våra finska vänner om läget. De får information fortlöpande, säger Langman.

Enligt Hietapakka följer man noggrant med läget här hemma.

– Det är osäkert vad som händer med oljebältet i stormen. Sannolikt kommer det att splittras. Om havet skulle vara varmare skulle oljan sjunka. Nu flyter den, men det är möjligt att den sjunker om bältet splittras. Gränsbevakningen följer med läget.

Vad betyder det om oljan sjunker?

– Råtallolja är en sidoprodukt som uppstår när man förädlar trä. Det är inte bra att den kommer ut i naturen, vi måste få bort den.  Om den når kusten blir det mycket svårt.

Var beräknas oljan hamna om den inte sjunker?

– Det beror på vindarna. Skulle den driva rakt västerut skulle det betyda Björneborg. Nu blåser det mer från sydväst och det är sannolikt att den når Österbottens kust.

Vilken del av Österbotten? Kristinestad eller Vasa?

– Knappast ända till Jakobstad.

Är det en stor olycka?

– Ja, det handlar om stora mängder olja.

Hur ser oljan ut?

– Den är helt annorlunda än råolja, gul till färgen och påminner om lättflytande senap.

Oljan har sitt ursprung i Sverige. Upphör svenskarnas ansvar när den flyter över på Finlands sida?

– Det går att be dem om handräckning. Men i det här skedet är det svårt att avgöra vilken insats som kommer att behövas.

Hur kan man följa hur ett oljebälte rör sig i stormigt hav, i mörkret?

– Man beräknar hur strömmarna rör sig. Gränsbevakningen har nya  övervakningsplan med radare som kan identifiera och analysera oljans tjocklek.