Foto: Colourbox

Svenska myndigheter struntar i larm om äldrevården

I 94 fall av 100 struntar Socialstyrelsen i Sverige i att självt på plats kolla upp allmänhetens larm om missförhållanden inom äldreomsorgen.

Granskningen sköts nästan enbart från skrivbordet där planer och dokument oftast ges större tyngd än problemen, skriver Dagens Nyheter.

Tidningen har granskat alla anmälningar som gjorts av privatpersoner under nästan två års tid. I bara sex procent (22 stycken) av de färdiga utredningarna åkte Socialstyrelsen ut för att inspektera.

Varannan dag larmar någon person Socialstyrelsen om missförhållanden i äldreomsorgen. En stor del gäller bristande bemanning, men larmen rör även undernärda åldringar och problem med trygghetslarm.

I Bohuslän sände en äldre man ett rop på hjälp till Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet. Han vittnar i brevet i februari i år om hur tolv personer hålls inlåsta på en avdelning i ett äldreboende: De får aldrig får komma ut. Han får också för lite medicin.

Socialstyrelsen avslutade ärendet efter två veckor utan utredning och svarade i stället mannen att han kan kontakta antingen chefen på äldreboendet eller en sjuksköterska i kommunen.

Liknande svar har myndigheten skrivit i 26 fall. Några larm har Socialstyrelsen dessutom bollat vidare till kommunen – den instans som myndigheten ska granska, uppger Dagens Nyheter.