Ingen formgivning och automationsteknik på Novia längre

Samarbetsförhandlingarna vid yrkeshögskolan Novia har avslutats. Ungefär 40 årsverken berörs av samarbetsförhandlingarna som inleddes i slutet av november.

De direkta uppsägningarna kan antagligen begränsas till under tio.

Roger Broo, styrelseordförande för Ab Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi säger att personalminskningen till stor del kan förverkligas genom att inte förnya tidsbundna avtal och genom pensioneringar. Personalminskningen kommer att vara störst i Jakobstad.

Novia ska sänka kostnaderna med ungefär 3,7 miljoner euro fram till 2015. Besparingar görs bland annat via ett minskat antal nybörjarplatser. Om Undervisnings- och kulturministeriets beslut att skära ner yrkeshögskoleplatser med 2 200 står fast efter vårens förhandlingar, kommer antagningen till automationsteknik och IT i Raseborg och formgivning i Åbo att arrangeras sista gången 2012.

Studerandena som antas då kommer att kunna fullfölja sina studier. Yrkeshögskolans rektor Örjan Andersson säger i ett pressmeddelande att det är svårt att försvara utbildningsprogrammet för automationsteknik och IT då programmet under de senaste åren fyllt sina nybörjarplatser endast till 50–60%.

Enligt Roger Broo måste Novia sammanlagt minska 60 nybörjarplatser.