Foto: AFP/Lehtikuva/KCNA

Nordkoreas landsfader på lit-de-parade i Pyongyang

Nordkoreas brutale landsfader Kim Jong-il sörjdes med strama tårar när liket låg på lit-de-parade i huvudstaden Pyongyang i dag.

I en glaskista, med huvudet vilande på en vit kudde och kroppen täckt av ett rött täcke låg Kim inför den sista vilan i mausoleet Kumsusan. För första gången sedan beskedet om den 69-årige ledarens död visade sig sonen Kim Jong-un offentligt för att visa sin respekt.

I perfekta formationer hyllades den döde av enorma blåsorkestrar och manskörer, medan sörjande som defilerade förbi grät vid glaskistan.

De officiella, storslagna och sorgfyllda hyllningarna visades av statlig tv, medan maktspelet bland luttrade militärer och partifunktionärer pågick bakom ridåerna. Utåt sett sökte man sluta upp bakom den nye ledaren Kim, som tros vara knappt 30 år och som redan benämns "den store efterträdaren".

Säkerhetsanalyser antyder samtidigt att informell makt, speciellt över den mäktiga militären och därmed även över kärnvapenarsenalen, kan komma att kontrolleras av den 65-årige Jang Song-Taek. Jang var svåger till Kim och tros länge ha varit ledarens förtrogne.

Underrättelsetjänster, främst i USA, Sydkorea och Japan, konstaterade att de åter misslyckats med att spionera på Nordkorea. Skamset fick man erkänna att Kim Jong-ils död upptäcktes efter 48 timmar och först när statlig tv officiellt förkunnade att han avlidit.

Den japanska regeringen vädjade om att ett toppmöte hålls snarast mellan USA, Sydkorea och Japan för att diskutera utvecklingen på Koreahalvön. Japan har även kontakter med Kina enligt regeringens kabinettssekreterare.