Foto: Shutterstock/Robyn MacKenzie. Ökad smörproduktion betyder mindre grädde för övriga mejeriprodukter. Är glassbrist konsumentens nästa gissel?

Ingman byter glass mot smör

Det blir inget smör utan grädde, men inte heller någon glass. För att smörhyllan inte ska gapa helt tom styrs både grädde och personal till smörlinjen. Arla Ingman har fördubblat produktionen på några månader.

Smörbristen har knappast undgått någon. Den kolhydratfattiga dieten och skräcken för e-koder har resulterat i en smörhajp med påföljande smörkris eftersom korna inte kan leverera hur mycket mjölk som helst. Sedan september har Arla Ingman fördubblat produktionen men nu har mejeriet nått full kapacitet. Det går inte att producera mera smör.

– Smörlinjen är i full gång, säger Outi Fagerlund på Arla Ingman.

Arla Ingman har inte gjort några investeringar och företaget har inte heller anställt mera personal. Det är samma maskiner och samma människor som producerar smöret. Att smörproduktionen har fördubblats under de tre senaste månaderna är möjligt eftersom man nu styr mera mjölk och grädde till smörlinjen än tidigare. Och för att personalen helt enkelt jobbar hårdare.

– Vi producerar smör så länge det finns råvara. Mejeriet får in samma mängd råvara, alltså mjölk, som tidigare. Skillnaden är att en större del av grädden styrs till smörlinjen nu när efterfrågan har ökat.

Om ni inte får in mera mjölk men ändå kan producera mera smör måste det ju gå ut över någon annan produkt. Har yoghurten och osten blivit magrare?

– Nej. Men glassproduktionen är mindre nu än normalt så en del av glassgrädden kan göras till smör i stället. Ingman Ice Cream köper en del av vår grädde och de producerar mindre nu när det inte är högsäsong för glass. Det blir alltså mera smör och mindre glass.

Viktigt jobb
Siv Sandström har arbetat vid smörlinjen i tre år. Hon tycker inte att arbetet har blivit tyngre fast fabriken nu sprutar ut smör som aldrig tidigare.

– Personalen har omfördelats så att flera personer nu jobbar vid smörlinjen.

Sandström tror att smörbristen beror på att folk tror att smöret ska ta slut och att de därför hamstrar. Smörhysterin tror hon är en följd av diettrenderna.

– Men folk måste få vad de vill ha. Den här tiden på året är det inte så farligt om glassproduktionen är lite mindre än normalt, säger hon.

Den ökade produktionen är inte bara en tillfällig åtgärd inför julen. Smöråtgången beror på andra saker än bara julbak, och Arla Ingmans smörproduktion kommer att hålla den nuvarande takten så länge det finns efterfrågan på marknaden.

– Inför julen ökar efterfrågan på smör eftersom folk bakar och lagar mat mer än vanligt. Efterfrågan på smör har lett till att priserna har stigit kraftigt, så läget är förstås gynnsamt för oss, säger Fagerlund.