Nordkoreas ledare Kim Jong-Il är död

Enligt nordkoreansk tv dog han under en tågresa.

Den svartklädda och tårögda nyhetsuppläsaren (se videon ovan) uppgav att han dog av fysisk och psykisk utmattning.

Enligt obduktionen dog Kim Jong-Il av en svår hjärtinfarkt tillsammans med hjärtstopp. Han dog ombord på ett tåg under en av sina vägledningsresor, enligt den officiella nyhetsbyrån KCNA.

Ledaren tros ha fått ett slaganfall år 2008, men han såg ut att ha återhämtat sig.

"Alla partimedlemmar, militärer, män och befolkning ska troget följa under kamrat Kim Jong-Uns ledning och skydda och ytterligare stärka den enade fronten i partiet, militären och hos allmänheten ", hette det från nyhetsbyrån.

Nationell sorgetid har utlysts fram till den 29 december. Begravningen sker en dag innan.

Staten har inlett processen med att överlämna makten till hans son Kim Jong-Un.

Sydkoreas militär har satts i högsta beredskap efter beskedet om Kim Jong-Ils död och presidenten har kallat Nationella säkerhetsrådet till extra krismöte, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap. I Japan tillkallade premiärminister Yoshihiko Noda en krisgrupp.

USA, som inte har några diplomatiska förbindelser med Nordkorea, följer utvecklingen noga. President Barack Obama är i nära kontakt med Sydkorea och Japan, enligt Vita husets presstalesman.

– Vita huset är engagerad fast besluten att se till stabiliteten på den koreanska halvön.

Kim Jong-Il var rätt okänd för världen fram till 2000, då han tog emot den sydkoreanska presidenten Kim Dae Jung i juni och var värd för USA:s dåvarande utrikesminister Madeleine Albright.

Kim var ökänd som en säregen men politiskt skicklig och obarmhärtig regent. Han höll ett fast grepp om makten bland annat genom propaganda och fångläger.

Börserna i Asien sjönk efter dödsbudet. Nyheten ökade också oron för den ekonomiska krisen i eurozonen.