Osäker. Patrick Malén ifrågasätter ibland om det är värt riskerna att vara med i Facebook men har aldrig gått så långt som att radera sin profil.

Facebooks hemlighet kan avslöjas

– Jag är rätt orolig för vad Facebook vet om mig och hur de använder mina uppgifter. Det är det här som är det stora minuset med Facebook, säger studerande Patrick Malén.

Patrick Maléns sämsta erfarenheter med Facebook är från sena nätter.
– Jag har i efterhand raderat ogenomtänkta inlägg, men de finns säkert sparade någonstans.

Hur mycket information Facebook samlar in om sina användare och till vad de använder informationen är till en del affärshemligheter. Men enligt EU-lagstiftning har varje individ rätt att få en kopia av all information som ett företag har om en. Finlands personregisterlagstiftning går enligt samma linje.

– Jag har svårt att se vilka undantagsregler som Facebook skulle kunna tillämpa för att inte vara tvunget att ge ut personlig information på begäran. Det är inte till exempel fråga om några statshemligheter, säger lagstiftningsråd Anna-Riitta Wallin på Justitieministeriet.

Dataombudsmannen Reijo Aarnio säger att det inte borde finnas rum för några tveksamheter över huvud taget på den punkten.
– Naturligtvis borde alla få kontrollera alla uppgifter som Facebook har om en.

Tidigare i höst lyckades faktiskt den österrikiske juridikstudenten Max Schrems få veta vad Facebook vet om honom.
En tid efter att Schrems skickat sin begäran fick han nämligen en cd på posten. Där fanns 1222 pdf-sidor med information, bara om honom. Där fanns allt som han någonsin gjort på Facebook. Meddelanden, alla hans ”gilla”-markeringar och hans vänhistorik. Till och med all information som Max Schrems hade tagit bort från Facebook fanns med.

Efter det har många andra begärt att få sina motsvarande uppgifter från Facebook. Med varierande resultat.

Irlands myndighet avgör
I Irland, där Facebook har sitt Europakontor, håller dataskyddsmyndigheten Data Protection Commissioner på med en utredning som gäller Facebooks skyldigheter gentemot sina användare, och hur de använder informationen. Utredningen väntas bli klar i januari.

Den utredningen borde avgöra vad Facebook är förpliktigat att ge ut, även till finska användare.
Dataombudsmannen Reijo Aarnio har tillsammans med sina kolleger i Norden haft en del korrespondans med Facebook. Han ställer sig positiv till den utveckling som de här diskussionerna fått till stånd.
– Facebook har tydligt signalerat att de vill anpassa sig efter europeisk lagstiftning.
Jyrki Kasvi på Tieke, utvecklingscentralen för informationssamhället, vill poängtera att det uttryckligen är användarnas information som är Facebooks guldgruva.
– För Facebook är det viktigt att få så mycket information av oss som möjligt och kunna använda den för att locka annonsörer.
Han säger att utgångsläget är att vi inte kan lita på Facebook.
– Att lita på Facebook alltid tar hänsyn till användarnas bästa är samma sak som att gå över vägen med slutna ögonen och lita på att bilister enligt lagen måste väja för fotgängare på övergångsställen.