Foto: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Riksdagsgrupperna godkände nya Yle-finansieringen

Tv-avgiften som ska finansiera Rundradions verksamhet ersätts med en progressiv skatt. Riksdagsgrupperna enades i dag om den nya finansieringsmodellen som tas i bruk 2013.

SDP-gruppen har inte gett sitt formella godkännande eftersom den inte hann behandla ärendet i dag, torsdag. Gruppordföranden Jouni Backman sade ändå att han kommer att rekommendera att gruppen godkänner modellen om bara de andra grupperna gjort det.

SDP-gruppen samlas på fredagsmorgonen. Efter det håller ordförandena för samtliga riksdagsgrupper en gemensam presskonferens med bostads- och kommunikationsminister Krista Kiuru (SDP).

Sannfinländarna vill stödja Yle

Orsaken till att SDP:s riksdagsgrupp inte på torsdagen hann behandla finansieringen av Yle var att minister Kiuru under gruppmötet besökte Sannfinländarnas riksdagsgrupp för att redogöra för modellen.

Efter mötet sade ordföranden för Sannfinländarnas riksdagsgrupp, Pirkko Ruohonen-Lerner, att partiet godkänner principbeslutet som kommer att preciseras efter årsskiftet.

–Vi vill att Rundradion har goda förutsättningar för sin verksamhet, och att Yle kan fortsätta sin verksamhet tryggt år efter år utan att vara direkt beroende av riksdagen, säger Ruohonen-Lerner.

Alla andra riksdagsgrupper stöder förslaget. Gruppordförande Jan Vapaavuori (Saml) sade att hans parti godkände förslaget enhälligt, men en av riksdagsledamöterna som lämnade gruppmötet muttrade att avgiften för småföretagare är "chockerande".

Skatten 50-150 euro

Planen är att finansieringen av Rundradion sköts med en avgift som samlas in i samband med beskattningen. Skatten är 50–140 euro och beror på inkomsterna.

Den som tjänar cirka 7 800 euro om året, förvärvsinkomst och beskattningsbar kapitalinkomst sammanräknat, kommer under med den lägsta summan på 50 euro. Är inkomsterna lägre än så, behöver man inte betala något alls. Minderåriga är också befriade från skatten.

Fulla 140 euro om året betalar man redan med en årsinkomst på 22000 euro. Eftersom skatten är personlig, innebär det att en familj med två inkomsttagare som tjänar över maximigränsen kommer att betala mer än samma familj betalar för tv-avgift.

År 2012 är tv-avgiften 252 euro per hushåll.

Företagsskatten inte samma för alla

År 2013 bedömer man att beskattningen av privatpersoner inbringar ungefär 480 miljoner euro till Rundradion. Man har kommit överens om att bolaget ska få 500 miljoner euro om året, vilket innebär att också företag och andra samfund ska betala Yle-skatt.

Ett företag med en omsättning under 400 000 euro slipper betala, mellan om omsättningen är 400 000–1 000 000 är avgiften drygt 300 euro och företag som omsätter mera än det betalar över 600 euro om året. Sammanlagt räknas företagen betala 22 miljoner i Yle-skatt per år.

Skatten samlas in i statsbudgeten och överförs till statens tv- och radiofond. Från fonden flyttas sedan den överenskomna summan årligen till Rundradion.

Yle övervakas och styrs också i framtiden av förvaltningsrådet som får som ny uppgift att på förhand ta ställning till större omläggningar av Rundradions tjänster i förhållande till dess public serviceuppgift och helhetsläget inom kommunikationsbranschen.

Yles uppgift blir att erbjuda mångfaldig och täckande public service utbud i tv och radio. I dagsläget talar man om full public service.