Nej-sidan skulle segra i ny Sjundeå-omröstning

En rundringning som Yle Västnyland har gjort visar att i fall Sjundeå fullmäktige på nytt skulle rösta om en kommunfusion skulle rösterna falla 14-13 mot en sammangång med Lojo.

Kommunstyrelsen ska bereda fusionsfrågan på måndag så att fullmäktige på onsdag ska kunna behandla beslutet om en kommunfusion.

Orsaken till att ärendet behandlas på nytt är att mer än en fjärdedel av fullmäktigemedlemmarna i Sjundeå kräver att fusionsfrågan ska tas upp till ny behandling. Då fullmäktige den 9 november röstade om fusionen föll rösterna 13-14 för en fusion.

Det är SFP:s åtta fullmäktigeledamöter och De grönas Yrjö Kokkonen som kräver en ny behandling. De hänvisar till kommunallagens 54:e paragraf där det står att fullmäktige bör "sammankallas när kommunstyrelsen eller minst en fjärdedel av fullmäktigeledamöterna begär det för behandlingen av ett visst ärende".

Politikerna Marcus Nordström (SFP) och Yrjö Kokkonen (Gröna) har lämnat in besvär till förvaltningsdomstolen. Nordström och Kokkonen anser att ett formfel begicks då kommunfullmäktige röstade om fusionen.

Om fullmäktigeledamöterna röstar på onsdagen ser det enligt Yle Västnylands rundringning ut som om nejsidan vinner med en knapp majoritet. Det här förutsatt att ingen röstar blankt eller är frånvarande.