Patria-affären: Slovensk dom en gåta för Berglund

Förutom ett skadestånd på 15 000 euro för ärekränkning måste Yle publicera en dementi i slovenska tidningar för sin Patriarapportering. Magnus Berglund kallar domen absurd och ser ingen annan utväg än att överklaga.

Å ena sidan konstaterar den slovenska domen att MOT-journalisten Magnus Berglund hade goda skäl för sina anklagelser om att Sloveniens förra premiärminister Janez Jansa hade tagit emot mutor av finska Patria. Å andra sidan döms Yle för ärekränkning.

– Hur de här båda slutledningarna går ihop är en gåta för mig. De konstaterar att jag hade fog för mina misstankar men att jag inte skulle ha fått berätta om dem, säger Magnus Berglund.

MOT-programmet som visar hur Patria mutat tjänstemän och politiker för att smörja sin affär med Slovenien visades i slovensk tv efter en begäran från slovenska tv kanaler. Berglund tycker ändå det är märkligt att han åtalades i Slovenien.

– Jag gjorde ett program för en finsk publik, i finsk tv, om ett finskt bolag.
I både Slovenien och Österrike har åtal redan väckts för att utreda vad som egentligen har skett. På våren 2012 kommer åtal sannolikt också att väckas i Finland.

Hördes inte personligen
Berglund anser att det är absurt att målet om ärekränkning kan tas upp före frågan om mutor verkligen förekommit har avgjorts.
– Jag skulle inte tro att man i Finland skulle kunna ställas till svars för ärekränkning innan fallet är utrett.
Varken Berglund själv eller någon annan från Yle har hörts under rättegången. I stället har lokala advokater skött försvaret.
– Två andra personer som intervjuades i programmet var också åtalade i samma rättegång. De hördes inte heller personligen i rättegången. Det säger en del om kvaliteten på rättssystemet i Slovenien.
Yle har hela tiden hållit fast vid att programmet överensstämmer med sanningen. Enligt domen måste Yle nu ta tillbaka MOT-programmets slutsatser genom dementier i fyra slovenska medier.
– Vi kan på inga villkor uppfylla de kraven. Vi måste besvära oss.
Det betyder antagligen att målet kommer att tas upp igen i någon form av hovrätt. I det läget borde den slovenska rättegången som utreder om Jansa har gjort sig skyldig till tagande av muta framskridit.

Bricka i politiskt spel
Janez Jansa har hävdat att Berglund ingår i en konspiration mot Jansa och hans parti. Magnus Berglund tycker att Janez Jansa har lyckats rätt bra med att använda Berglund som något av ett slagträ i sin politik. Före valet, som hölls för en dryg vecka sedan, i Slovenien såg det ut som om Janez Jansa och hans parti SDS skulle vinna. Med knapp marginal förlorade han sedan mot det nya partiet Positiva Slovenien.
– Slovenska gallupar har frågat folket vem de tror på, mig eller Jansa. Vi har fått 40 procent var och 20 procent vet inte vad de ska tro.
Sedan Berglund gjorde programmet sommaren 2008 har han inte besökt Slovenien.
– Med tanke på min egen säkerhet kommer jag nog aldrig att åka till Slovenien igen. Jag har smutskastats på ett så rått sätt att jag inte vet vad som skulle kunde hända mig där.

Bakgrund:

Patria och Slovenien slöt åren 2004–2007 ett avtal om fordonsaffärer värt 280 miljoner euro. Bolaget misstänks ha betalat många miljoner euro i muta till slovenska beslutsfattare och tjänstemän, bland annat Sloveniens förra premiärminister Janez Jansa.

Den finlandssvenska journalisten Magnus Berglund gjorde för tre år sedan ett program för Yle/MOT där misstankarnas bekräftades.
Programmet väckte enorm uppmärksamhet i Slovenien. Tre veckor efter att programmet visades var det parlamentsval i Slovenien, som premiärminister Jansa och hans högerparti förlorade.
I tisdags dömde slovensk domstol Yle att betala 15 000 euro i skadestånd till Jansa. Han krävde ursprungligen 1,5 miljoner euro i ersättningar av Berglund, Yle och av två slovenska personer som intervjuades i programmet.
Finska centralkriminalpolisen har undersökt härvan sedan 2008. Utredningen är nu i det närmaste klar. Under våren kommer riksåklagarämbetet ta ställning till om åtal ska väckas.