Foto: Colourbox

Lettisk bank gör reklam för uppehållstillstånd

Det är inte bara i Estland som utländska placerare kan köpa sig ett uppehållstillstånd som automatiskt ger fri inresa i alla Schengenländer. I Lettland erbjuder privatbanken Rietumu Banka samma service.

Rietumu Banka presenterar på sin hemsida tre sätt att skaffa sig uppehållstillstånd i Lettland. Ett sätt är att deponera 300 000 euro på ett konto i banken på minst fem år. 

Ett annat sätt är att investera i fastigheter i Lettland. Då skall investeringen vara minst 100 000 lat (143 000 euro) om det rör sig om en fastighet i Riga. Väljer den utländska, i praktiken ryska, placeraren att köpa en fastighet utanför Riga räcker det med att satsa 50 000 lat  (72 000 euro). Ett tredje sätt är att starta ett företag. Då räcker det med att satsa 36000 euro men företaget skall då klara av att skatta minst 28000 euro per år. Det här går att kringgå genom att investera mera i företaget. Om man gör en satsning på 100 000 lat förväntar sig den lettiska staten inga skatteintäkter.

Rietumu Banka berättar på sin hemsida att intresset för att skaffa sig ett uppehållstillstånd via banken är stort. Det första uppehållstillståndet som banken medverkade till beviljades i september 2010. Proceduren tog bara fyra veckor.

Över 100 utländska företagare har skaffat sig lettiskt uppehållstillstånd med bankens hjälp.

Eesti Päevaleht rapporterade om nyheten i dag.

I Estland avslöjades det i början på månaden att två politiker som hörde till det konservativa regeringspartiet IRL hade specialiserat sig på att ordna uppehållstillstånd åt ryska affärsmän. i Estland är genvägen till ett uppehållstillstånd att grunda ett företag eller att köpa ett färdigt skrivbordsföretag. Då räcker det med att satsa 65 000 euro plus en konsultationsavgift till företaget som fixar papperskriget.

Estland och Lettland anslöts till Schengenområdet för fyra år sedan. I och med det blev det intressant för ryska affärsmän att skaffa sig uppehållstillstånd i de två länderna.