Smockfullt på torget för luciafest

Domkyrkans bänkar är fullsatta, men det är lugnt och tyst i kyrkan. Stämningen är varm men högtidlig, precis som luciatraditionen som för så många betyder att julen verkligen är på väg, på riktigt.
– Vi kommer hit varje år. Då vet man att det snart är jul, säger Niki och Michelle Kumlin efteråt.

Organisten Harri Viitanen och Akademiska damkören Lyran inleder kröningsfesten, sedan tar de tre sjungande gitarristerna i Trio Saludo över och framför Jul, jul strålande jul på spanska i mariachistil. När sedan luciakörens ljusa stämmor hörs vid dörren vänder sig alla om. Små näsor och kalufser tittar ivrigt upp över kyrkbänkarnas bås när de minsta gästerna sträcker på sig för att få en titt.

Nu kommer hon, lucia Nora Peltola. Och hon är strålande glad. Hon ler både när hon sjunger och när hon kröns, av justitieminister Anna-Maja Henriksson.
– Jag är stolt över dig, lucia, och alla dina tärnor, säger Henriksson och talar om hur lucia kan vara höjdpunkten under vintern eller till och med hela året för de gamla som får besök av henne.
– En tredjedel av de äldre uppger att de känner sig bortglömda. Lucia ser de äldre och deras behov, hon ser dem som behöver värme och omtanke, säger Henriksson.
Luciainsamlingen samlar i år in pengar just för att stödja äldre som är ensamma.

Trängsel på torget
Nittonåriga Peltola sjunger solo i första versen av Betlehems stjärna och tärnorna stämmer sedan upp bakom henne för att följa med Vår jul, Vi tänder ett ljus i advent och Fridfullt i drömmar. Sedan skrider luciatåget ut, sakta, sakta, och det blir fart på publiken för att hinna till kyrktrapporna.
Där ute är det redan fullt med folk, hela vägen från trapporna till Alexandersgatan och på varenda ledig kvadratmeter mellan Tomasmarknadens kojor. Vädret, plus fem grader och uppehåll, har lockat extra många på plats.

I publiken finns många små lucior och tomtar, och väldigt många har lussat själva också.
– Fast på vår luciafest hade vi inga tärnor, alla ville vara lucia, berättar Ellen Haakana.
Också Niki och Michelle Kumlin har starka luciatraditioner hemma och brukar lussa på äldreboenden. I kväll följer de med sin storasyster som är en av Finlands lucias tärnor.
Får hon vara lucia när ni lussar då?
– Nej, det brukar jag vara, säger Niki och skrattar.

William och Robin Antell säger också att de kommer till Senatstorget varje år, och tycker att lucia var fin i år igen. Att det var mycket folk på torget störde inte, det räcker med en glimt.
– Men det var synd att vi inte fick höra henne sjunga, säger William.
Ljudåtergivning av kröningsfesten för publiken på torget hör inte ännu till traditionerna. Det som däremot har förnyats avsevärt är lucias kortegevagn som i år inte bestod av häst och kärra, utan av ett bilflak med led-belysning runt tronen.

Luciatåget löpte som vanligt längs Alexandersgatan och Esplanaden med fullt av vinkande barn som åskådare.
Och för lucia och tärnorna är kröningen bara början. De har över 80 besök på äldreboenden, sjukhus och daghem framför sig.

 

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.