Smockfullt på torget för luciafest

Domkyrkans bänkar är fullsatta, men det är lugnt och tyst i kyrkan. Stämningen är varm men högtidlig, precis som luciatraditionen som för så många betyder att julen verkligen är på väg, på riktigt.
– Vi kommer hit varje år. Då vet man att det snart är jul, säger Niki och Michelle Kumlin efteråt.

Organisten Harri Viitanen och Akademiska damkören Lyran inleder kröningsfesten, sedan tar de tre sjungande gitarristerna i Trio Saludo över och framför Jul, jul strålande jul på spanska i mariachistil. När sedan luciakörens ljusa stämmor hörs vid dörren vänder sig alla om. Små näsor och kalufser tittar ivrigt upp över kyrkbänkarnas bås när de minsta gästerna sträcker på sig för att få en titt.

Nu kommer hon, lucia Nora Peltola. Och hon är strålande glad. Hon ler både när hon sjunger och när hon kröns, av justitieminister Anna-Maja Henriksson.
– Jag är stolt över dig, lucia, och alla dina tärnor, säger Henriksson och talar om hur lucia kan vara höjdpunkten under vintern eller till och med hela året för de gamla som får besök av henne.
– En tredjedel av de äldre uppger att de känner sig bortglömda. Lucia ser de äldre och deras behov, hon ser dem som behöver värme och omtanke, säger Henriksson.
Luciainsamlingen samlar i år in pengar just för att stödja äldre som är ensamma.

Trängsel på torget
Nittonåriga Peltola sjunger solo i första versen av Betlehems stjärna och tärnorna stämmer sedan upp bakom henne för att följa med Vår jul, Vi tänder ett ljus i advent och Fridfullt i drömmar. Sedan skrider luciatåget ut, sakta, sakta, och det blir fart på publiken för att hinna till kyrktrapporna.
Där ute är det redan fullt med folk, hela vägen från trapporna till Alexandersgatan och på varenda ledig kvadratmeter mellan Tomasmarknadens kojor. Vädret, plus fem grader och uppehåll, har lockat extra många på plats.

I publiken finns många små lucior och tomtar, och väldigt många har lussat själva också.
– Fast på vår luciafest hade vi inga tärnor, alla ville vara lucia, berättar Ellen Haakana.
Också Niki och Michelle Kumlin har starka luciatraditioner hemma och brukar lussa på äldreboenden. I kväll följer de med sin storasyster som är en av Finlands lucias tärnor.
Får hon vara lucia när ni lussar då?
– Nej, det brukar jag vara, säger Niki och skrattar.

William och Robin Antell säger också att de kommer till Senatstorget varje år, och tycker att lucia var fin i år igen. Att det var mycket folk på torget störde inte, det räcker med en glimt.
– Men det var synd att vi inte fick höra henne sjunga, säger William.
Ljudåtergivning av kröningsfesten för publiken på torget hör inte ännu till traditionerna. Det som däremot har förnyats avsevärt är lucias kortegevagn som i år inte bestod av häst och kärra, utan av ett bilflak med led-belysning runt tronen.

Luciatåget löpte som vanligt längs Alexandersgatan och Esplanaden med fullt av vinkande barn som åskådare.
Och för lucia och tärnorna är kröningen bara början. De har över 80 besök på äldreboenden, sjukhus och daghem framför sig.