HBL-GRAFIK/Mikael Bobacka

De flesta dieter fungerar - åtminstone tillfälligt

Experter lägger an en mindre fördömande ton gentemot kolhydratfattiga dieter. Dieterna kommer ändå inte att lösa problemen med finländarnas ökande fetma.

Vissa är övertygade om att det är den mest naturliga och hälsosamma kosten medan andra ser den som rent av farlig. Debatten om Low carb high fat-dieten (LCHF) kännetecknas av starka åsikter och ofta direkt motsatta uppfattningar. Nu talar experterna inte längre lika fördömande ordalag om den kolhydratfattiga dieten.

– De flesta som prövat på dieten säger att de äter lite mindre kolhydrater till exempel i form av socker och bullar. Och det är fantastiskt. Precis vad vi rekommenderar, säger generaldirektören Pekka Puska på Institutet för hälsa och välfärd, THL.
Patrik Borg, forskare på Idrottsmedicinska enheten vid Helsingfors universitet tvivlar inte en sekund på att LCHF fungerar om du vill gå ner i vikt.

– Som de flesta dieter fokuserar den sig på det väsentliga som till exempel att njuta av ätandet, att äta ordentliga måltider och att äta mer grönsaker.

Patrik Borg säger att LCHF-dieten har en del negativa sidor, som till exempel att för mycket omättade fetter kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar. Men han är inte speciellt intresserad av att lyfta fram dessa sidor.

– Om någon tror att en kolhydratfattig diet går ut på att bara äta bacon och smör, utan grönsaker, så kan det vara riktigt ohälsosamt. Men det finns överlag så många positiva effekter med trenddieterna just nu att de vinner över de negativa effekterna.
Tillfällig diet inte tillräckligt

I går ordnade THL den åttonde nationella folkhälsodagen där 500 yrkespersoner diskuterade det allt större folkhälsoproblemet fetman. En teori om att LCHF-dieten skulle vara lösningen på det problemet vann ändå inget större gehör.
– Det tror jag inte. För en del personer kan det ändå vara en bra lösning, speciellt om någon vill inleda en bättre viktkontroll med en diet. Men på längre sikt behövs mer bestående förändringar, säger Erkki Vartiainen, överdirektör på THL.

Pekka Puska säger att många dieter hjälper dig att minska vikten.
– Men vikten är inte allt. Trots att en mindre vikt kan få dig att känna dig friskare så är kolesterolvärdet och blodtrycket också viktigt.
Han hänvisar till Norra Karelen på 1970-talet som hade världens högsta dödlighet då det gäller hjärt- och kärlsjukdomar.
– De hade inte problem med övervikten. De arbetade hårt men åt smör, salt och inga grönsaker.

Smörkonsumtionen minskat
De senaste månaderna har efterfrågan på smör ökat så till den grad att smöret har tagit slut i en del butikshyllor. Orsaken tros vara det stora intresset för LCHF-dieten.
Pekka Puska konstaterar att det här visar att människorna är intresserade av sin hälsa. Han poängterar ändå att allt ska ätas med måtta.
– Smör eller mättat fett har inte plötsligt blivit hälsosamt. Det finns inga förändringar i experternas rekommendationer på den punkten.

På 1970-talet var konsumtionen enorm jämfört med i dag. Att smörkonsumtionen ökar en aning just nu har enligt Pekka Puska ingen större betydelse.
– Jag har sett många trender som kommit och gått.
Trots att forskaren Patrik Borg intygar att de flesta dieter fungerar poängterar han att viktkontroll inte bara handlar om vad du stoppar i munnen. Han menar att den psykologiska biten är en central del av en viktkontroll.
– Många dieter är väldigt strikta. Ingen borde få dåligt samvete bara för att man ibland äter ohälsosamt, säger han.