Foto: Benjamin Suomela. Inrikesminister Päivi Räsänen får ta del av en namnlista överräckt av Hangöbon Marika Lindström och Hangös kanslichef Jukka-Pekka Halme som oror sig för hotet att stänga deras poliskontor.

Hangöbor: Vi måste ha vår polis

Hangö och Karis poliskontor är nedläggningshotade. Hangöborna, som befarar att staden blir kriminalitetens högborg om hotet förverkligas, lämnade i går in en vädjan i form av en namnlista till inrikesminister Päivi Räsänen (KD).

Staten skär i anslagen till polisväsendet med tio miljoner fram till 2015. Flera små polisstationers existens är hotad. Bland annat polisens serviceställen i Hangö och Karis riskerar få sätta lapp på luckan. Det här har fått Hangöborna att se rött. På tre veckor har de lyckats samla in 5 343 namn på en lista som i går överräcktes till inrikesministern.

– Statistiken visar att Hangö är en av orterna med högsta kriminaliteten i hela landet. Eftersom vi är en hamnstad förekommer det omfattande narkotikahandel. Vi har Hells Angels, Bandidos, arbetslöshet, illamående och många omhändertaganden av barn. Vi har hög in- och utflyttning, en stor rotlöshet och otrygghet. Om vår polisstation stängs kommer Hangöborna att känna sig väldigt otrygga och flytta mot huvudstadsregionen. Då ökar rotlösheten och problemen sprids. Det blir inga besparingar, tvärt om, säger Marika Lindström, namnsamlingens initiativtagare, när hon överräckte listan.

Bakgrund
Fler brott men mindre resurser
  • Antalet brott som kommit till polisens kännedom har ökat jämfört med fjolåret. Under tiden januari–augusti i år har det begåtts drygt en procent mera brott än under samma tidsperiod i fjol, vilket innebär sammanlagt nästan 630 000 brott.
  • Anslagen till polisväsendet ska minska med 10 miljoner euro fram till 2015.
  • Inrikesminister Päivi Räsänen tillsatte i oktober en arbetsgrupp som funderar på polisens resurser och servicenätverk i framtiden. Det politiska beslutsfattandet tar vid när arbetsgruppen presenterar sitt förslag i februari.

I dag är servicestället i Hangö bemannat med fyra brottsutredare och kanslipersonal som betjänar bara två dagar i veckan. Hangös folkmängd på dryga 9 000 invånare växer betydligt under veckosluten och sommarmånaderna. Patrullerna är stationerade i Ekenäs.

– Brottsutredarna är redan överarbetade. Det är viktigt att de opererar från Hangö och snabbt kan rycka ut. Det är statens uppgift att se till att polisen kan trygga den allmänna ordningen och säkerheten i hela landet och att tiden för polisens aktionsberedskap är rimlig. Patrullerna från Raseborg är redan fördröjda med minst en halvtimme, säger Hangö stads kanslichef Jukka-Pekka Halme.

Beslut till våren
Räsänen upplyser om att fastighetsutgifterna för polisväsendet kommer att stiga med tjugo miljoner fram till 2015, vilket går ut över antalet poliser om ingenting görs. Besparingar i form av nedlagda serviceställen är därför troliga. Räsänen betonar ändå att det inte är ministeriet utan polisens egen arbetsgrupp som har föreslagit att serviceställena i Hangö och Karis ska läggas ner.

Polisens arbetsgrupp gör förarbetet för Inrikesministeriets arbetsgrupp som funderar över servicenätverket och polisens resurser i framtiden.

– Beslutet ligger i sista hand på mitt bord, men jag väntar på vad arbetsgrupperna har att säga. Ett alternativ till att lägga ner vissa kontor kunde vara att hyra ut delar av utrymmena eller hitta billigare fastigheter, säger Räsänen som inte kan ge några löften men lovar beakta Hangöbornas vädjan.

Enligt Räsänen är det en stor utmaning att trygga ett välfungerande polisväsende med krympande resurser.

– Någonstans måste vi spara. Men visst är det viktigt att poliserna syns i gatubilden, har lokalkännedom och känner till skurkarna.