Kriminalkommissarie Ville Hahl presenterade resultaten av brottsundersökningen i dag. Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Tiotals offer i prostitutionshärvan i Lahtis

Tiotals kvinnor i olika åldrar och av olika härstamning var inblandade i kopplerihärvan i Lahtis. De yngsta var cirka 20 år gamla och den äldsta 56 år. Enligt polisen hade kvinnorna jobbat cirka hundra timmar per vecka och lönen var 1,5 euro per timme.

Polisen gjorde för en vecka sedan en razzia i elva massagesalonger och två privatbostäder i Lahtis. Polisen tänker nu utreda i vilken mån massagesalongernas kunder kände till den misstänkta människohandeln.

Enligt polisen var massagen endast en sidobusiness, sex var den huvudsakliga verksamheten i salongerna. Massagepengarna gick direkt till arbetsgivaren medan kvinnorna själva fick behålla pengarna de fått genom att sälja sex.

En finländsk man och en thailändsk kvinna som drev massagesalongerna misstänks för grovt koppleri och människohandel. Maximistraffet för brotten är sex års fängelse. Paret ska ha tjänat åtminstone ett par hundratusen euro på verksamheten. Förundersökningen väntas pågå i flera månader.

De misstänkta har enligt polisen varit samarbetsvilliga under förhören.

Äldsta offret 56 år

Det som tyder på människohandel i fallet är bland annat knapp lön och omänskliga anställningsförhållanden. Kvinnorna var dessutom beroende av kopplaren.

De misstänkta offren för människohandeln är kvinnor från Thailand, Gambia och Kongo. Salongerna hade också haft anställda från Estland, Italien, Ryssland och Finland. De yngsta offren var i 20-årsåldern och den äldsta 56 år.

Enligt polisen hade kvinnorna jobbat cirka hundra timmar per vecka med en lön på 1,5 euro per timme. En del av salongerna hade öppet dygnet runt varje dag i veckan.

Många av kvinnorna hade drivits in i sexhandeln efter skilsmässor, eftersom de saknade språkkunskaper och därför inte hittade jobb.

Enligt utredningsledaren, kriminalkommissarie Ville Hahl gjorde arbetsgivarna avtal med kvinnorna, men de fick inte timlönen på 7 euro som var fastställd i avtalet. En del av de anställda tvingades bo i salongerna och alla hade inte heller nyckel till sin bostad. Dusch- och sovmöjligheterna var miserabla. En del av kvinnorna kunde varken läsa, skriva eller räkna.

Polisen utreder för tillfället också en rad andra härvor kring människohandel på flera håll i Finland. Tidigare i veckan meddelade polisen att en restaurangägare i Åbo misstänks för människohandel vid pizzerior i stadens centrum och en kötthandel. Helsingforspolisen har sedan början av 2010 utrett misstankar om människohandel och koppleri vid massagesalonger i staden.