Foto: Hbl-arkiv/Niklas Tallqvist

Tankesmedjan Magma föreslår svensk vårdnämnd

En sammanslagning av Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla kunde innebära en möjlighet för svenskan, om man inrättar en svensk nämnd för vårdfrågor. Det säger Hbl:s tidigare ledarskribent Johanna Westman i en utredning för tankesmedjan Magma.

Johanna Westman säger att en sammanslagning av de fyra städerna i huvudstadsregionen inte behöver få så katastrofala språkliga konsekvenser som man låter påskina. Tvärtom kunde en kommunfusion vändas till minoritetens fördel om metropolkommunen hade 65 000 svenskspråkiga invånare.

Då, säger Westeman, borde huvudstaden inrätta en nämnd som har hand om de svenska vårdfrågorna. Det är hennes recept för att säkerställa att språkminoriteten får service på sitt modersmål. Enligt Westman är det svårare att inrätta en sådan nämnd om kommunerna inte går samman.

– Svenska intressen borde drivas på regional nivå, men på den nivån finns inget mandat, säger hon.

Men i vart fall, säger Westman, behövs en detaljerad strategi för hur den svenska servicen ska ordnas, och den strategin måste delas av alla fyra städer om de inte går samman.

Westman menar att nämnden måste ha en eget budget och rätt att beställa den service hemkommunen inte kan erbjuda på svenska.

Johanna Westmans rapport Språket på agendan i metropolen kan läsas i sin helhet på www.magma.fi.