Terrorismexperten Julia Hall. Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Amnesty fortsätter utreda misstänkta CIA-flyg

Människorättsorganisationen Amnesty International tänker fortsätta utreda CIA:s misstänkta fångtransporter, som eventuellt mellanlandat i Finland.

Amnestys expert på bekämpning av terrorism, amerikanskan Julia Hall, uppger att sanningen mycket sannolikt kommer fram.

Enligt Hall har så många människor varit inblandade i transporterna att det förr eller senare kommer att läcka ut information.

– Det kan ta lång tid att lägga pusslet, men man ska komma ihåg att operationen varit massiv. Där ingår många personer och länder. Då åren går kommer det tveklöst att avslöjas saker, sade Hall i Helsingfors på fredagen.

Det ligger förstås i Amnestys intresse att hålla hoppet vid liv, även om det inte finns några uppgifter som tyder på att man gjort framsteg på sistone. Bland utomstående har det förekommit en viss tvekan gällande utredningen.

– Genom att studera historien kan vi lära oss att saker händer även då ingen väntat sig att de ska hända. Det var till exempel knappast någon som väntade sig att Augusto Pinochet grips. Ändå gick det så, säger Hall.

Samarbete?

Julia Hall är nöjd med hur samarbetet med de finska myndigheterna fungerat hittills. Hon vill ändå ha mer information.

– Den stora frågan är hur många flygningar som gjorts "utanför radarn". Vi har märkt att vanlig flygpraxis inte följts. Det måste finnas en orsak till det, säger Hall.

Hon anser att Finland borde bidra till en oberoende utredning.

– Vi har redan fått information om flygningarna, men den är delvis bristfällig.

Utrikesministeriet har gått ut med att man redan lämnat ut allt man vet. Utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) har nämnt att ansvaret för att utreda ärendet nu vilar på människorättsorganisationerna. USA har upprepade gånger betonat att man inte tänker lämna ut någon som helst information.

– Vi vill att nästa stora nyhet i detta ärende kommer från Finland. Nyheten kunde vara att myndigheterna i Finland meddelar att de inlett en utredning, säger Hall.

Fakta om de misstänkta CIA-flygen

  • Amnesty International misstänker att amerikanska underrättelsetjänsten CIA kidnappat misstänkta och flyttat dem från land till land utan domstolsorder.
  • De misstänkta flygningarna ska ha genomförts under 00-talet som en del av USA:s krig mot terrorismen.
  • Amnesty misstänker att flygen som transporterat fångar gjort mellanlandningar i Finland.
  • Amnesty misstänker också att fångar bland annat överlämnats till underrättelsorganisationer i Mellanöstern.
  • Enligt Amnesty använde CIA civila flygplan för att hålla transporterna hemliga.
  • CIA misstänks också för att ha haft hemliga fängelser i Europa. Två av dem ska ha funnits i Litauen.