EPA/SERGEI ILNITSKY

Zjirinovskij vill inte längre ha Finland

– Ryssland har inget behov av Finland längre i sitt imperium. Vi har glömt er helt och hållet, säger den ryska populistpolitikern Vladimir Zjirinovskij till Hbl.

MOSKVA För ett tjugotal år sedan ansåg Vladimir Zjirinovskij att Finland återigen borde bli en del av det ryska imperiet. Nu säger han att vi inte längre behövs.

– Vad behöver vi er finländare till? Ingenting! Ni stjäl vår skog och gör möbler av den. Vi har inget behov av er. Men vi gillar inte att bli utnyttjade, sade Vladimir Zjirinovskij till Hbl i dag.

Han uttalade sig på en presskonferens för utländska journalister i ryska duman.

Zjirinovskij, som leder populistpartiet LDPR, säger att han blev missförstådd då han i tiderna talade om att Finland återigen borde inkorporeras i det ryska imperiet.
– Vad jag menade var att Finland och Polen utträdde olagligt. Lenin hade inte mandat att ge Finland frihet på samma sätt som Dmitrij Medvedev till exempel har rätt att erkänna

Abchazien och Sydossetien. Både 1917, då Sovjetunionen grundades, och 1991 då det upplöstes gick man olagligt tillväga, anser Zjirinovskij.

Rysslands mest färgstarka politiker anser dock att hans land just nu har viktigare saker att tänka på än Finland.
– Vi har redan glömt bort er. Att bevaka Rysslands intressen i till exempel Ukraina, som har fått rysk jord gratis, är betydligt viktigare.