EPA/SERGEI ILNITSKY

Zjirinovskij vill inte längre ha Finland

– Ryssland har inget behov av Finland längre i sitt imperium. Vi har glömt er helt och hållet, säger den ryska populistpolitikern Vladimir Zjirinovskij till Hbl.

MOSKVA För ett tjugotal år sedan ansåg Vladimir Zjirinovskij att Finland återigen borde bli en del av det ryska imperiet. Nu säger han att vi inte längre behövs.

– Vad behöver vi er finländare till? Ingenting! Ni stjäl vår skog och gör möbler av den. Vi har inget behov av er. Men vi gillar inte att bli utnyttjade, sade Vladimir Zjirinovskij till Hbl i dag.

Han uttalade sig på en presskonferens för utländska journalister i ryska duman.

Zjirinovskij, som leder populistpartiet LDPR, säger att han blev missförstådd då han i tiderna talade om att Finland återigen borde inkorporeras i det ryska imperiet.
– Vad jag menade var att Finland och Polen utträdde olagligt. Lenin hade inte mandat att ge Finland frihet på samma sätt som Dmitrij Medvedev till exempel har rätt att erkänna

Abchazien och Sydossetien. Både 1917, då Sovjetunionen grundades, och 1991 då det upplöstes gick man olagligt tillväga, anser Zjirinovskij.

Rysslands mest färgstarka politiker anser dock att hans land just nu har viktigare saker att tänka på än Finland.
– Vi har redan glömt bort er. Att bevaka Rysslands intressen i till exempel Ukraina, som har fått rysk jord gratis, är betydligt viktigare.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.