Foto: Colourbox

Ett par tusen hushåll fortfarande utan el

De hårda vindarna har lett till att tusentals hushåll är utan elektricitet i västra Nyland, i skärgården och i södra Österbotten. I Grankulla rapporteras hushåll vid Kasaberget, Breda Vägen och i Ymmersta ha varit utan el sedan femtiden.

Som mest har 15 000 hushåll varit utan elektricitet.

Enligt Fortum försöker man hela tiden reparera stormskadorna men speciellt i skärgården är det svårt att nå ut till öarna eftersom vinden orsakar hård sjögång. Det betyder att reparatörerna kan nå ut till öarna först när det ljusnar och det mojnar. I de flesta andra fall borde man få skadorna reparerade senast vid midnatt.

Den byiga och hårda vinden fäller träd över elledningarna och orsakar nya elavbrott.

Fortum har trefaldigat personalen för att bättre kunna råda bot på läget. Fortum meddelar att man kan följa med läget på www.fortum.fi/vikapaivystys.

Också färjorna har problem på grund av vinden. bland annat Linda line har inhiberat alla tio avgångar till och från Tallinn och Tallink har inhiberat en avgång från Helsingfors till Mariehamn.

Meteorologiska institutet varnar om farligt hårda vindar på över 20 meter i sekunden i stora delar av de södra och östliga delarna av landet. Enligt prognosen mojnar vinden tillfälligt, men tilltar sedan åter i styrka.

Under kvällens lopp försämras också föret i delar av västra och södra Finland. Mycket dåligt före blir det i Birkaland, Mellersta Finland, Savolax och Norra Karelen. Rikligt snöfall ställer till det för bilister i de västra och mellersta delarna av Finland.