Colourbox

Svårt enas om gemensamt program för tv-avgiften

Modellen för finansieringen av Yles är fortfarande oklar. Sannfinländarna bedömer att det kan bli fråga om en ny sorts tv-avgift bara för skattebetalare. SFP godkänner ingen av de modeller som diskuterades i går.

Den arbetsgrupp som under ledning av kommunikationsminister Krista Kiuru (SDP) diskuterar hur Yle ska finansieras i framtiden fortsätter att bolla med otaliga modeller. Under gårdagens möte presenterade Finansministeriet kalkyler som visar vad de olika modellerna skulle innebära för olika slags hushåll.

Sannfinländarnas Pirkko Ruohonen-Lerner antar att den modell som just nu har det bredaste politiska stödet går ut på att alla som betalar skatt till staten ska åläggas en personlig Yle-avgift. Möjligen skulle den avgiften indrivas via beskattningen och kanaliseras till statsbudgeten.

– Men det kan man omöjligt veta, det finns flera varianter också av den modellen, säger Ruohonen-Lerner.

Också möjligheten att höja fastighetsskatten finns på bordet, men den diskuterades inte i går. Fastighetsskatten är en kommunal skatt, men om den höjs kunde staten i gengäld spara in motsvarande belopp via statsandelarna till kommunerna och på så sätt vika de inbesparade budgetmedlen för Yle.

Ruohonen-Lerner säger att arbetsgruppens medlemmar aktar sig för att visa vilka kort de spelar med. Därför är det svårt att gissa sig fram till vilken modell som har det bredaste stödet. Arbetsgruppen hade inte heller fått tid att sätta sig in i de modeller som presenterades i går. Flera av dem är dessutom halvfärdiga.

– Därför kan jag inte än ta ställning till dem, säger Ruohonen-Lerner.

Mikaela Nylander (SFP) säger att hon inte kan godkänna någon av de modeller som diskuterades i går. Hon bedömer inte heller att någon enskild modell har ett brett stöd.

– Nej, inte utan att de modifieras. Vi har begärt tilläggsutredningar, och nästa vecka ska vi titta på ännu fler modeller. Blir det någon slags budgetfinansiering finns många politiska minor som måste undvikas.

Trots att allt är öppet är målet är fortfarande att Kiuru ska presentera ett enhälligt förslag före jul.