Foto: Västra Nyland-arkiv/Kristoffer Nöjd. Carema har hand om hälsovårdscentralen i Karis och ett svenskspråkigt äldreboende i Esbo.

Carema-drabbade kan få skadestånd i Sverige

Ledningen för riskkapitalbolagen Triton och KKR som äger det hårt kritiserade sjukvårdsföretaget Carema ber nu alla inblandade om ursäkt, skriver Svenska Dagbladet.

Det är möjligt att de som drabbats av vanvård kan få skadestånd, rapporterar tidningen.

– Caremas vd Carl Gyllenfors ser över de olika fallen nu. Vi utesluter inte det (skadestånd, reds. anm.). Först måste vi dock utreda exakt vad som inträffat, säger Magnus Lindquist, en av svenskarna bakom Triton, baserat i skatteparadiset Jersey.

– Ja vi ber reservationslöst om ursäkt. Det är en katastrof som inträffat. Tillsammans med ledningen och de anställda kommer vi att göra allt föra att det här inte ska upprepas, säger Henrik Kraft vid den amerikanska riskkapitaljätten KKR.

Nu lovar ledningen att inte skära ned ytterligare och kanske öka personalen på några vårdenheter.

Mediestormen kring Carema startade efter att DN skrev att vårdpersonalen fått order om att väga pensionärernas blöjor för att se om de är fulla eller om de kan användas ett tag till. Carema ägs av Mehiläinen och hör till Ambea-koncernen. Ambea ägs i sin tur av riskkapitalbolagen Triton och KKR, som enligt Svd:s uppgifter gjort sig rika på att bland annat undvika att betala skatt.

Bolaget Carema Care har tidigare varit inblandad i vårdskandaler. SVT avslöjade tidigare i veckan att det finns hemliga bonusprogram och aktieprogram för äldreboendenas chefer. Häromveckan stoppade Carl Gyllfors Caremas kritiserade bonusprogram. Det som inte offentliggjordes i samma veva var att han själv är delägare och att han kan ta del av framtida vinster.

Finlandssvenska styrelseproffset Mikael Lilius har sedan januari varit ordförande för Ambea, som äger arbetshälsovårdsfirman Mehiläinen. Och finländaren Matti Bergendahl är vd för Ambea.

Carema har hand om hälsovårdscentralen i Karis och ett svenskspråkigt äldreboende i Esbo.

 

BAKGRUND
Carema ägs av riskkapitalbolagen Triton och KKR via holdingbolaget Ambea som också äger finska Mehiläinen.

Ambea har nästan 13 000 anställda och nära 7 500 vårdplatser i Norden.

Svenska medier har granskat flera av Caremas äldreboenden.

Sspeciellt två i Stockholmsregionen kritiseras hårt för brist på personal och dålig hygien.

Bland annat har de äldres blöjor vägts.

SVT avslöjade att chefer inom Carema fått bonusar och aktieoptioner när verksamheten går på vinst.

Caremas ägare minimerar sin skatt i Sverige genom interna ränteavdrag.