I början av oktober skrev Hbl om ålänningen Krister Lumme som levde en vardag präglad av misshandel och kränkningar på ett barnhem utanför Mariehamn. Foto: Karl Vilhjalmsson

Sverige bad vanvårdade barn om ursäkt

Talmannen för Sveriges riksdag Per Westerberg (M) bad på måndagen de kvinnor och män som utsattes för vanvård när de var placerade i familje- eller fosterhem mellan åren 1920 och 1980 om ursäkt på hela det svenska samhällets vägnar.

STOCKHOLM
– Det svenska samhället ber er, kvinnor och män om ursäkt. Den vanvård ni utsatts för är en skam för Sverige, sade Westerberg..

För första gången i Sveriges historia bad det svenska samhället en stor grupp människor om ursäkt för samhällets svek. Ursäkten till de vanvårdade barnen framfördes vid en upprättelseceremoni som hölls i Blå hallen i Stockholms stadshus – samma sal där det Nobelprisen delas ut.

Skådespelaren Morgan Alling, ett av de vanvårdade barnen, kallade ceremonin för ett erkännande och en handlingsplan för framtiden.
– Det måste kosta pengar att skada barn, sade han.

Sverige har genomfört en omfattande undersökning om vanvården inom den sociala barnomsorgen mellan 1920 och 1980. Hela 866 personer som vuxit upp antingen på barnhem eller placerade hos fosterföräldrar har intervjuats. Intervjuerna har visat på övergrepp och försummelser mot barn i en omfattning som har chockerat Sverige.
Utredningen tog nästan sex år i anspråk.
– Det är en outhärdlig tanke att ett barn inte har någon vuxen att luta huvudet mot. En förlorad barndom kan aldrig tas i repris, sade barn- och äldreminister Maria Larsson (KD).

Regeringen och oppositionen enades tidigare i höst om att kompensera dem som vanvårdats med motsvarande 27 000 euro vardera.
Men lika viktigt är att dra lärdom av de vanvårdades berättelser för att liknande misstag ska kunna undvikas i framtiden.
– Låt oss se till att detta misslyckande aldrig upprepas, sade Maria Larsson.

Varje år omhändertas 20 000 barn i Sverige.
Även i Finland har en debatt väckts om de vanvårdade barnens rätt till kompensation.

Krister Lumme, som vuxit upp på ett åländskt barnhem, har vänt sig till president Tarja Halonen och Finlands regering med krav på att finska regeringen tillsätter en utredning om och hur de barn som var placerade i foster- eller barnhem behandlades mellan åren 1940 och 1980.