Ögonvittnen: Etiopiska styrkor gick in i Somalia

Flera hundra etiopiska soldater gick i dag in i södra och centrala Somalia, uppger ögonvittnen.

Styrkorna rapporteras befinna sig upp till 50 kilometer in i Somalia. Inga strider har rapporterats. Etiopiens regering förnekar uppgifterna.

Enligt vittnena har styrkorna gått in i Somalia i regionerna Galguddin och Hiran. Somaliska regeringsstyrkor och islamistiska rebeller utkämpar strider i båda områdena.

– Här finns flera hundra etiopiska soldater i lastbilar och en del pansarfordon, sade klanäldsten Abdi Ibrahim Warsame i telefon från staden Gurel i regionen Galgudud i centrala Somalia.

Etiopiska militärfordon rapporterades också i staden Beletweyne i Hiran kring 30 kilometer från gränsen mellan Etiopien och Somalia. Regeringstrogna styrkor och den extremistiska al-Shabaab-milisen kämpar om kontrollen över området. På lördagen uppgav al-Shabaab retirera undan de etiopiska enheterna.

Etiopien invaderade Somalia 2006 men lämnade landet tre år senare efter att ha misslyckats med att skapa stabilitet.

Det har spekulerats att Etiopien kommer att ansluta sig till Afrikanska unionens krishanteringsstyrka i Somalia, men hittills har inget beslut tagits i frågan. Styrkan, som består av soldater från Uganda och Burundi har upprepade gånger bett om förstärkningar.