Ge inte människors värktabletter åt djur – misse kan dö av en paracetamoltablett. Foto: Colourbox

Värkmedicin för människor rena giftet för djur

Smärtstillande medel avsedda för människor ska inte ges åt hundar och kattor eftersom de i värsta fall kan vara dödliga för djuret. Det här beror på att djurets kropp behandlar mediciner på ett helt annat sätt än människans.

Karoliina Laine som är veterinär på Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea betonar att speciellt katter är mycket känsliga för mediciner som är avsedda för människor. En katt kan dö av en paracetamoltablett.

Till exempel 2009 behandlade Helsingfors universitets djursjukhus över 60 smådjur som hade förgiftats av smärtstillande medel.

En del av förgiftningssymptomen märks direkt hos djuret, men till exempel njurproblemen kommer fram först senare. Ett djur som har vätskebrist eller lågt blodtryck får snabbt njurbesvär.

Smärtor hos djur ska behandlas med skilda läkemedel som skrivs ut av en veterinär.

– Om djuret har obestämbara symptom efter att det har fått värkmedicin bör man omedelbart kontakta en veterinär, säger Laine.

Djurläkemedel spetsas numera med olika smakämnen för att det ska gå lättare att få djuret att ta medicinen. Läkemedelsburkarna bör gömmas i skåp eftersom doften kan locka både hundar och kattor att hoppa upp på bordet och äta upp medicinen.