Det var bistra miner då överdirektör Marja-Liisa Partanen och medicinalrådet Pirjo Pennanen redogjorde för Valviras lärdomar av bluffläkaravslöjandena.

Alla läkare kan inte kontrolleras minutiöst

Valvira kämpar på för att komma över bluffläkarskandalen. En lärdom är att det inte längre går att grunda övervakningen på förtroende.

Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården, Valvira konstaterade i går att de inte klarar av att besvara alla förfrågningar om bluffläkare, både från journalister och från allmänheten, som hela tiden strömmar in. I stället ordnades en presskonferens för att räta ut en del frågetecken.

Den största frågan gällde varför Valvira inte reagerat på en anmälan mot den misstänkte bluffläkaren i Tammerfors som lämnades in i maj i fjol av överläkaren på Kaivanto sjukhus Olli-Pekka Mehtonen.

Valvira utredde fallet men återkom aldrig till överläkaren.

Valvira begärde ett utlåtande från Utbildningsstyrelsen som konstaterade att examensintygen verkar riktiga men utan att ta kontakt med universitetet i Ryssland går det inte att vara säker. Ärendet utreddes inte vidare.

Kan inte kontrollera alla
– Att en slutgiltig bekräftelse på intygens riktighet endast fås från universitetet är självklart, även för oss. Men som helhetsbild fick vi intrycket att alla hans uppgifter gick att lita på, säger medicinalrådet Pirjo Pennanen på Valvira.

I fjol behandlade Valvira 17 600 ansökningar om yrkesrättigheter inom hälso- och sjukvården. Pirjo Pennanen konstaterar att med tanke på det arbetstryck som Valviras personal jobbar under går det helt enkelt inte att kontrollera alla in i minsta detalj.

Hon skyller även på arbetsbördan för att förklara varför Valvira inte gav överläkaren ett svar på anmälningen.

Pirjo Pennanen säger att det nu gäller att förändra verksamheten så att intygens äkthet med säkerhet kan verifieras.

– Vi har organiserad brottslighet och en helt klart korrumperad värld emot oss. Vi kan inte längre förlita oss på förtroende som tills vidare varit typiskt för den finska hälso- och sjukvården.

Valvira har de senaste åren stött på flera examensförfalskningar som gjorts både inom och utanför EU.

Polisen granskar Valvira

I går började polisen förhöra tjänstemän på Valvira. Polisen utreder om tjänstemännen begått tjänstebrott i sina utredningar av de misstänkta bluffläkarna.

Under gårdagens presskonferens fick överdirektör Marja-Liisa Partanen frågan om Valviras ledning tänker sitta kvar ifall polisen konstaterar att tjänstefel har begåtts.

– Vi väntar nu på att den här processen är avklarad.

Då svaret inte tillfredsställde den samlade presskåren uppstod för ett ögonblick en osäkerhet i talarstolen. Kanslichef Kari Välimäki på Social- och hälsovårdsministeriet ingrep skyndsamt och konstaterade att Valvira fortsätter sitt arbete med ministeriets fulla förtroende.

Bluffläkarna stör jobbet

Uppståndelsen som bluffläkarna har skapat innebär att en del personer på Valvira är fullt sysselsatta med att reda ut härvan. Medicinalrådet Markus Henriksson säger att man försöker isolera alla som inte jobbar med bluffläkarna för att de ska kunna koncentrera sig på sitt vanliga jobb.

– Det är klart att det här stör. Alla är chockerade, ledsna eller kanske till och med deprimerade men det är inte frågan om någon lamslagning. Alla jobbar för fullt.

Markus Henriksson tycker att det är en trist slutledning att Valviras misslyckande i sin övervakning kan förklaras med en resursbrist.

– Själv hatar jag att gnata om resurser. Men det är en realitet att världen har ändrats.