Foto: Colourbox

Norsk expert: Medierna låter näthatet frodas

Trots terrordåden i somras har norska medier har låtit debatten gå över styr i kommentarfälten till artiklar och i andra nätbaserade debattforum. Det anser norske experten Öyvind Strömmen, som ser samma utveckling i övriga Norden.

– Nätdebatten i större medier har blivit ett laboratorium för extremistiskt tankegods. Därmed har medierna ett indirekt ansvar för rekryteringen av framtida terrorister.

Den salvan avlossar journalisten Öyvind Strömmen, som är aktuell med boken Det mörke nettet (Det mörka nätet).

– Norska medier har låtit nätdebatten gå över styr på ett sätt som aldrig hade accepterats i en papperstidning. Extremisterna tar över många viktiga debatter, säger Strömmen till nyhetsbyrån TT.

Terrordåden i Oslo och på Utöya har inte ändrat mycket på detta och Strömmen ser samma utveckling i övriga Norden.

"Sjudande pöl"

"Sedan lång tid tillbaka har det funnits en sjudande pöl av hat både mot invandrare, regeringen och den politiska vänstern", skriver Strömmen i nya boken om några av de nätforum som sköts av de stora norska mediehusen. Inläggen länkar ofta till extremistiska webbplatser, där radikalisering och rekrytering sker, menar han.

– Medierna måste ta kontroll. Det gäller både chefer och enskilda journalister. Vill man ha en demokratisk nätdebatt värd namnet så får man faktiskt sätta in ordentliga resurser på driften, med utökad moderering men kanske också genom att rekrytera skribenter som har något viktigt att säga. Så gör en del norska medier.

Journalistens ansvar

–Men även enskilda skribenter måste börja ta ansvar för vad som skrivs i kommentarfälten efter deras artiklar och gå in och delta i debatten. Så försöker jag göra numera.

Strömmen skriver i sin bok att det bara i Norge finns en grupp på 100 till 200 personer som "har potentialen" att använda våld som politiskt medel, men inte nödvändigtvis på samma skala som Anders Behring Breivik.

De riktigt farliga extremisterna kan ändå undgå upptäckt. Breiviks nätinlägg var inte uppseendeväckande.

– De var extrema, men jag har sett betydligt värre.