För två veckor sedan beslöt domstolen i London att Julian Assange utlämnas till Sverige för rättegång. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Ben Stansall.

Julian Assange byter advokater

Wikileaks-grundaren Julian Assange, som misstänks för sexbrott i Sverige, har utsett advokaterna Per E Samuelson och Thomas Olsson till nya försvarare i stället för Björn Hurtig.

Detta har på torsdagen anmälts till Stockholms tingsrätt.

Advokat Thomas Olsson säger  att han bara haft kontakt med Wikileaks-grundaren Assange under en kortare tid.

– Motivet till att han byter försvarare får han uttala sig om själv, säger Olsson till nyhetsbyrån TT.

Han har precis börjat läsa in sig på rättsfallet – de sexualbrott som Assange är misstänkt för – och kommer att ge sin syn på den juridiska biten i början av nästa vecka.

Så sent som i tisdags överklagade Assange High Courts (motsvarande hovrätt) beslut att utlämna honom till Sverige till Storbritanniens högsta domstol.

Advokat Björn Hurtig säger att det "absolut inte" ligger någon konflikt mellan honom och Assange bakom advokatbytet.

– Varför han valt att byta får du fråga honom om. Men det är inte ovanligt att man byter advokat och han har valt två ypperliga nya företrädare. Jag önskar dem lycka till, säger Hurtig.

Storbritanniens högsta domstol kommer att ta upp Assanges överklagande den 5 december och beslut väntas samma dag. Men domstolen måste övertygas om att ärendet är av stort allmänt intresse.

Om han beviljas prövning väntar ytterligare månader av rättsprocesser. Om inte kan Assange utlämnas till Sverige inom ett par veckor.