Glidet räcker långt i vinter för landslaget

Framgångar i världscupen och i sprint-VM i Calgary. Skridskolandslaget slåss igen i världstoppen med Pekka Koskela och Mika Poutala som affischnamn. Ny på banan är 19-åriga Elina Risku.

Landslag
Det är länge sedan Finland haft en damrepresentant på seniornivå i skridsko. Nu tar Seinäjokitjejen Elina Risku steget in i världseliten. Nyss avslutade gymnasiestudier ger henne möjlighet att träna för fullt under ledning av tränaren Pirjo Lehtinen. Riskus största framgång hittills är en sjunde plats i junior-VM på 500 meter, som tillsammans med 1000 meter är hennes sträckor.
– Det har också blivit framgångar i juniorernas världscup och några finländska rekord. Det blir roligt att ta steget in i eliten och tävla mot riktigt hårt motstånd. Jag satsar på en hård träning av fysiken, säger Risku.
Den nya landslagstränaren Pasi Koskela ser med stor optimism på Riskus framgångschanser.
– Den nya säsongen är en fin utgångspunkt för Elina, som redan nu håller en internationell klass. Det krävande tävlingsprogrammet ställer krav på en debutant, men jag litar på att hon klarar sig. Det är fint att vi höjt nivån bland damerna och att vi har en representant i världscupen. Fler är på väg, säger Koskela.

Poutala jagar rekord
Mika Poutala har en helgjuten träningssäsong i hemlandet bakom sig. Poutala lät bli att tävla i veckoslutets säsongstart i Seinäjoki på grund av en seg influensa som han dragits med den senaste tiden.
– Mitt huvudmål för säsongen är VM för sprintrar i Calgary och världscupen i Salt Lake City. Målet är att slå finländska rekord när jag får åka på snabba banor i Nordamerika, säger Poutala.
Tyngdpunkten på träningen har legat på att stärka fysiken. Därför har Poutala ansett det vara klokast att träna på hemmaplan.
– Jag är fysiskt i god form. Nu gäller det att utveckla tekniken. Efter det är jag övertygad om att det går fort undan.

Brorsan tränar Koskela
Pekka Koskela har också siktet inställt på världscupen i Salt Lake City och VM i Calgary.
– För första gången på länge har jag fått vara helt frisk efter en träningssäsong. Att slå personliga rekord är också mina mål, säger Koskela.
Brodern Pasi Koskela tog över ansvaret för landslaget i slutet av förra vintern. Han vill framför allt lyfta fram de många unga talangerna bakom Poutala och Koskela. Utöver Risku är Tommi Pulli och Markus Puolakka talanger på väg mot världstoppen. Pulli vann VM-silver för juniorer på 1000 meter i fjol.
– Jag är glad över den hårda konkurrensen. Vi har ett motiverat landslag med både unga typer och erfarna åkare. Vi drar också nytta av Janne Hänninens kunskaper. Janne tränar det norska landslaget och ger oss värdefulla tips. Dessutom har Teemu Rauhala tränat Pekka Koskela. Teemu har en bakgrund som friidrottare och han har satsat på att utveckla Koskelas starter.
Huvudmålet för chefstränaren är att ta fler platser i världscupen. I nuläget har Finlands tre platser på 500 meter, två platser på 1000 meter och damerna har en plats på varje sträcka.
– Situationen är bra, men vi behöver fler platser för att få hårda tävlingar för våra åkare.
Världscupen inleds på veckoslutet i Tjeljabinsk i Ryssland i en hall som är byggd 2005. Efter det bär det av till Astana i Kazakstan.
– Helt nya hallar för oss. Men vi har tidigare tävlat i Kina och Ryssland i fina hallar. Typiskt för nya hallar är att isens skick ofta varierar. Det blir ändå inget problem för oss, säger Pasi Koskela.