Breivik vill förklara sina grymma handlingar

Den norska massmördaren Anders Behring Breivik säger via sina advokater sig vilja "förklara sina grymma handlingar" och är därför nöjd med att måndagens omhäktningsförhandling ska vara öppen för medier och allmänhet.

Men de som juridiskt företräder Breiviks offer, överlevande och anhöriga reagerar starkt på Breiviks prat om att förklara sig.

–Det är på många sätt ett nytt övergrepp, men på ett annat plan. Det är sårande och stötande, säger exempelvis advokat John Arlid Aasen.

De överlevande och anhöriga efter terrorhandlingarna och massmorden den 22 juli är mycket kritiska till beslutet att måndagens omhäktningsförhandling i Oslo tingshus ska hållas öppen.

–Det råder en bred enighet om att vi inte vill att Breivik ska få möjlighet att profilera sig och sina idéer, säger Arbe Okkenhaug, som förlorade sin son på Utøya.

Under helgen har flera anhöriga samlats till ett möte på flygplatsen Gardermoen och i ett gemensamt uttalande konstaterar gruppen att de har "mycket starka känslor kring beslutet att hålla domstolsförhandlingarna öppna".

– Vi är rädda för den ökande uppmärksamheten som detta kommer att ge honom. Vi känner till hans planer och idéer genom sådant som han själv har publicerat. De öppna förhandlingarna kan ge honom ett forum för att framföra sina synpunkter, och vi upplever det som mycket stor extrabelastning, säger Okkenhaug.