Foto: Colourbox

DN: Vårdföretaget Carema väger kissblöjor i sparsyfte

Anställda vid vårdföretaget Carema i Sverige har fått order att väga pensionärernas blöjor för att se om de är fulla eller om de kan användas ett tag till. Förnedrande besparingar, anser personalen. För kundens bästa, säger företaget.

Enligt personal som Dagens Nyheter har talat med är syftet att utnyttja varje blöja så mycket som möjligt och därmed spara pengar. Följden blir att vårdtagarna får sitta i timmar i våta blöjor innan dessa byts.

– Vi får inte byta en blöja förrän den nått sin fulla kapacitet. Syftet är rätt och slätt att hålla nere förbrukningen och spara pengar, säger en anställd som vill vara anonym.

Enligt DN:s källor ska personalen väga den använda blöjan med jämna mellanrum för att kartlägga hur många timmar vårdtagaren kan ha den innan den börjar läcka. Med hjälp av kartläggningen ska man sedan välja vilken blöjtyp man ska använda för att kunna byta så sällan som möjligt och undvika "onödiga" byten.

Caremas informationschef Elisabeth Frostell säger att projektet går ut på att prova ut rätt inkontinensskydd till varje patient.
– Det är inte så att de boende får gå omkring med blöta blöjor. Utprovningen görs för att kunden ska ha det så bra som möjligt, säger hon.

Carema ägs av Mehiläinen och hör till Ambea-koncernen. Ambea ägs i sin tur av riskkapitalbolagen Triton och KKR, som enligt Svd:s uppgifter tidigare i år gjort sig rika på att undvika att betala skatt.

Bolaget Carema Care har tidigare varit inblandad i vårdskandaler. Svt avslöjade tidigare i veckan att det finns hemliga bonusprogram och aktieprogram för äldreboendenas chefer.

Carema har hand om hälsovårdscentralen i Karis och ett svenskspråkigt äldreboende i Esbo.