Fansen gick miste om Michael Jacksons come back i London, men anser sig ha fått upprättelse genom en fällande dom. Foto: Lehtikuva/AFP

Fansen jublar över straffet för Conrad Murray

Juryn gjorde inte fansen utanför domstolen i Los Angeles besvikna. Michael Jacksons läkare får fängelse för att ha vållat popkungens död.

Juryns "skyldig" följdes av ett tjut från Michael Jacksons syster La Toya och ett stilla snyftande hos resten av popikonens familjemedlemmar. Utanför domstolen i Los Angeles utbröt ett högljutt firande bland fansen. Reaktioner uteblev däremot från läkaren Conrad Murray som dömdes skyldig till ouppsåtligt dödsvållande.

Med handklovarnas klickande avslutades ännu ett kapitel i den bisarra historien kring Jacksons liv och mannen som hade hoppats på en glamorös karriär som Michael Jacksons personliga läkare leddes ut ur den fullpackade rättssalen.
– Michael vakade över oss, sade en överlycklig La Toya Jackson efteråt.

I stället för mjölk
Den 58-årige Murray kan få högst fyra års fängelse för att ha försett sin patient med en dödlig dos av propofol. Straffet ska förkunnas den 29 november.

Sannolikt kommer han aldrig mer att arbeta som läkare. Den karriären tog slut i Michael Jacksons hem i Los Angeles-stadsdelen Holmby Hills den 25 juni 2009. Då uppges läkaren ha gett Jackson det han ville ha - sin "mjölk". Det innebar det starka narkosmedlet propofol som Jackson ansåg var det enda som hjälpte mot hans sömnlöshet.
Juryn trodde inte på försvarsadvokaternas påståenden om att Jackson hade försett sig själv med den dödliga dosen.

Tiotals vittnen
De tolv jurymedlemmarna förhandlade i knappt nio timmar under två dagar innan de kom med utslaget i måndags. Under den sex veckor långa rättegången har de hört 49 vittnen och över 300 bevis har presenterats.

– Det här är ett brott där slutresultatet var en människas död. Doktor Murrays vårdslösa beteende är en säkerhetsrisk för allmänheten, avslutade domaren Michael Pastor och beslöt att Murray ska hållas bakom galler tills straffet är klart. Han kan inte heller släppas fri mot borgen.
Nu fokuserar försvaret på att göra Conrad Murrays tid i fängelset så kort som möjligt.

Källor: AP, BBC, CNN