"Mina klienter känner lättnad"

Advokat Claes Borgström företräder de två kvinnor som ska ha utsatts för sexbrott av Assange. Enligt honom var High Courts (motsvarar svensk hovrätt) beslut väntat.

- Den europeiska arresteringsordern är tydlig och klar. Han är häktad av Svea hovrätt misstänkt för bland annat våldtäkt och ska överlämnas hit. Den engelska domstolen ska inte ägna sig åt att pröva bevisningen mot honom, det blir senare den svenska domstolens sak, säger Borgström till TT.

Han anser att Assanges överklaganden bara är ett sätt att förhala den oundvikliga överlämningen till Sverige.
- Han har gripit efter varje halmstrå och jag förstår uppriktigt talat inte varför han agerar så här, han kanske har dåliga rådgivare, säger Borgström.

Assanges tidigare engelska försvarare hävdade att Sverige har en extrem lagstiftning när det gäller sexbrott, men det anser inte Borgström.

- I England går man faktiskt längre, där har man den samtyckesinvändning som så länge diskuterats i Sverige.
Borgström har talat med båda sina klienter efter beslutet.

- De känner en viss lättnad. Det har varit en stark påfrestning för dem att leva i denna ovisshet, där de dessutom själva har blivit angripna. Men de har kunnat återgå till ett normalt liv, säger Borgström.

En samtyckesinvändning innebär att gärningsmannen ska bevisa att kvinnan gått med på att ha sex med honom. Kvinnan är alltså tillgänglig först när hon säger ja i stället för att hon anses tillgänglig tills hon säger nej.