Nu befolkar 7 miljarder jorden

Horder av reportrar och FN-tjänstemän vallfärdade till BB för att bevittna det 2,5 kilo tunga underverket. - Hon är helt underbar, viskade mamman Camille Dalura mjukt i sin dotters öra samtidigt som fotoblixtarnas fyrverkerier lyste upp salen på Jose Farbella Memorial-sjukhuset.

Pappan Florante Camacho avvaktade i ett hörn medan ståhejet pågick.Att vi nu blir sju miljarder beror egentligen inte på att det föds ett nytt barn, för i samma ögonblick blir ett annat barn vuxet. Ökningen beror på att de barn som föddes de senaste 15 åren växer upp och ersätter unga vuxna som var färre redan när de föddes.

Hans Rosling har omnämnts som en av världens 100 främsta globala tänkare och håller föredrag för Al Gore, Bill Gates, Richard Branson och på TED Talks. Rosling är expert på internationell hälsa och har ett unikt sätt att presentera statistik.
– När jag höll ett tal och berättade att i Vietnam får kvinnorna lika många barn och medellivslängden är den samma som i USA hoppade Al Gore upp på scenen och skakade om mig och viskade att han ”inte hade en aaaaaning om det”, säger Rosling och ler åt minnet.
– Bangladesh har förresten gått från sju till två barn per kvinna mellan 1972 och 2010. De länder i Afrika där det fortfarande föds fler än 2,5 barn per kvinna kompenseras helt av folkrikare länder i Asien och Europa med mindre än 2,5 barn per kvinna. Därför är världsgenomsnittet så lågt.

Isaura Tembe är ett unikt demografiskt exempel. Hon befinner sig i en brytpunkt där andra världsmedborgare en gång varit, för många år sedan. Hon är generationen efter en mor med massor av barn men som själv önskar ha högst tre. Precis som kvinnor i Skandinavien var för tre till fyra generationer sen, det vill säga för 75–100 år sen.
I Moçambique fick en kvinna år 1975 i genomsnitt 6,5 barn, nu får hon fem barn. Så var det i Indonesien 1975, men i dagens Indonesien får kvinnorna 2,1 barn.
– Om 35 år kommer det att födas två barn per kvinna i Moçambique, men det hänger på om utvecklingen går väl här. Det är viktigt att folk i till exempel Europa förstår att det är en gynnsam ekonomisk utveckling i Afrika som ligger bakom denna skillnad för befolkningstillväxten.
Hans Rosling nämner ett tiotal nativitetsfaktorer, som toppas av fattigdom, utbildning, barnhälsovård, familjeplanering och ekonomisk tillväxt. Det måste till flera förändringar för att barnafödandet ska minska. Punktinsatser räcker inte, man blir aldrig starkare än den svagaste länken.
Rosling är en levande databank för befolkningsstatistik, och vips kommer det en färsk folkräkning ur hans ena skjortärm.
– I Indien har antalet barn under sex års ålder inte ökat under de senaste tio åren. Och Nigeria och Moçambique – med sina ofantligt stora barnkullar – kompenseras fullt ut av länder i Asien där man inte får lika många barn längre. Antalet barn under 15 år förblir två miljarder, men vi fyller upp antalet vuxna så att även det blir ungefär två miljarder i grupperna 15–30, 30–45, 45–60 och de gamla. Fem åldersgrupper med ungefär två miljarder i varje, cirka tio miljarder tillsammans.

Hans Rosling jämför annan statistik. Hur tillväxten är snabbast i länder med krig, som Afghanistan och Kongo, medan den faller snabbast i rika delar av Kina, i Hongkong föder numera varje kvinna bara ett barn. Här väljer 20 procent av kvinnorna att inte gifta sig och få barn.
– Men man kan förstås inte dra världen över en kant. Jämställdhet i Afrika kan däremot leda till färre barn, berättar Isauras gynekolog Salva Comiche med 35 års erfarenhet.
– Många kvinnor vill inte ha en massa barn, men det vill däremot deras män. Att ha många barn är ett tecken på manlighet, förklarar doktor Comiche. Det här gäller män som inte har någon vidare utbildning.
Om det nu är den sjunde miljarden som Isaura och hennes make Samito Tembe, 23, har satt till världen vet inte ens FN. Och om pappa Samito egentligen vill ha fler än tre barn vet inte ens frun. Men en sak är säker – när denna baby är cirka fjorton år är vi åtta miljarder här på jorden.