Viktig diskussion. Hanna Nohynek, vaccinsäkerhetsläkare, anser att det är okej att vuxna väljer att inte vaccinera sig men vill diskutera frivilligheten för vaccinationer av barn. Foto: Colourbox

Föräldrar protesterar mot vaccinläkare i Jakobstad

Vaccinmotståndarna i Jakobstad går till attack mot vaccinexperten Hanna Nohynek och påstår att hon ifrågasätter ovaccinerade barns rätt till vård om de insjuknar. Nohynek säger att hon blivit missförstådd.

Jakobstads social- och hälsomyndighet sammankallade i onsdags experter från Institutet för hälsa och välfärd till ett vaccinmöte på grund av att allt fler väljer att inte vaccinera sig.

Enligt Linda Karlström, som deltog i tillställningen, ska Hanna Nohynek, vaccinsäkerhetsläkare vid Institutet för hälsa och välfärd (THL), ha ifrågasatt rätten för de barn som insjuknar och inte tagit vaccin att få vård. Enligt Karlström, aktiv vaccinmotståndare, var många föräldrar chockade av Nohyneks uttalande.

Nohynek säger har hon blivit missförstådd, vilket enligt henne kan bero på att många av deltagarna inte förstod finska eller att motståndarna medvetet valde att förvränga hennes uttalande.

– Det jag ifrågasätter är vem som ska ha ansvaret när ett barn insjuknar i en allvarlig sjukdom för att föräldrarna vägrar vaccinera sitt barn på grund av till exempel en religiös övertygelse. Det är en mycket svår fråga.

– Som läkare vill jag skydda liv och vårda sjuka människor. Enligt lagen är vaccinering frivilligt i Finland och jag respekterar att vuxna människor vägrar att vaccinera sig, men när det är frågan om små barn är det något som kräver diskussion. Kan vi i extrema fall, som i samband med en svår mässlingsepidemi, ändra på det? Barn har rätt att få de vaccin som hör till det nationella vaccineringsprogrammet.

Karlström undrar hur så många kan ha missförstått Nohynek så radikalt.

– Jag ringde fem personer som deltog i mötet och alla hörde henne säga: Vad skulle hända ifall vi lämnade barn ovaccinerade, ska vi verkligen också vårda dem? En i publiken riktade en motreplik till Nohynek och sade att uttalandet var skrämmande. Varför klargjorde hon inte missförståndet då? Jag tror hon ångrade sig senare.

Viktig diskussion

Eftersom många i just Jakobstad valt att inte ta nya vacciner mot rotavirus, pneumokocker och säsonginfluensa på sistone, anser Nohynek att diskussion är viktig.

– I Europa har mässlingen spridits snabbt, och skördat åtta dödsfall i fjol. Många av dem som smittas är barn. Det är en mycket smittsam och farlig sjukdom, därför är det viktigt att se till att den inte sprids.

Jyrki Kuoppala, ordförande för vaccinkritiska föreningen Rokotusinfo välkomnar diskussionen men anser att Nohynek lyft upp diskussionen på fel plats.

– Det är bra att lyfta upp vaccinpolitiken men fel att göra det på ett info som riktat till föräldrar. Nohynek frågar vem som ska ta ansvaret, patientlagen svarar klart: föräldrarna.