Cancer priset för Kinas ekonomiska framgång

Baksidan av Kinas ekonomiska framgång blir allt tydligare. Antalet människor som drabbas av cancer stiger lavinartat på grund av ökade föroreningar och ett allt mer stressat arbetsliv.

Läkaren Hak-kan Lai, som forskar om luftföroreningar och dess hälsoeffekter vid Hongkongs universitet, skulle inte på några villkor flytta till Peking.

– Jag är där max en vecka åt gången. Eftersom jag forskar om farorna kring luftföroreningar vet jag hur farligt det är att vistas i Peking.

– Jag har två döttrar som båda har astma. De skulle ha svårt att klara sig där.

Hundra om dagen

Lungcancer är i dag den största dödsorsaken bland män i Peking medan bröstcancer är den största faran för kvinnor. Under de senaste tio åren har antalet fall av lungcancer ökat med 56 procent och bröstcancer med hela 127 procent, enligt ny rapport från Pekings institut för cancerforskning.

– Utvecklingen är mycket oroväckande, säger Hak-kan Lai och förklarar att antalet lungcancerfall väntas öka med över 25 procent var femte år.

Luftföroreningar — orsakade av bland annat ökad industriproduktion, kolförbränning och bilism — pekas ut som främsta orsak till det skenande antalet cancerfall. Trots Kinas ambitiösa miljöprogram, som fastslagits i landets nya femårsplan, fortsätter utsläppen att öka i alarmerande takt.

Utsatta platser

Problemet med cancer är allvarligt över hela landet. Det rapporteras om så kallade "cancerbyar" där utsläpp av giftiga kemikalier från industrianläggningar och förbränning av kol i hemmen blandas till en dödlig cocktail för invånarna.

– När jag var i Peking för tio år sedan såg jag stora högar med kol utanför folks hus, som användes för uppvärmning och vid matlagning. Du kan bara föreställa dig luftföroreningarna inne i husen. Så är det fortfarande i många byar och städer runt om i Kina, säger Hak-kan Lai.

Även det allt mer stressade arbetslivet med hård psykisk press, oregelbundna arbetstider och slarv med måltider pekas ut som en allt vanligare orsak till cancer. Kineser är också världens största konsumenter av cigaretter.

Om Kina skulle genomföra lika stora miljöförbättringar som under OS i Peking 2008, där kolkraft tillfälligt byttes ut mot naturgas och industriproduktion omlokaliserades, skulle cancerrisken halveras, framhåller Hak-kan Lai.