Glada miner. När fusionen presenterades var Stig-Björn Nyberg, Barbro Teir, Mari Koli och Kaj-Gustaf Bergh nöjda. Nyberg säger nu att om författare hade kallats till möte skulle det ha varit skendemokrati - fusionen skulle ha gått genom trots allt, eftersom det är ägarnas beslut. Foto: Cata Portin.

E-läromedel bakom förlagsfusion

Orsaken till den finlandssvenska förlagsfusionen är de senaste årens dyra satsningar på digitala läromedel. Det framkom på en information för förlagets författare.

– I många år har ägarna accepterat en situation där förlusten på den skönlitterära sidan kompenserats av försäljningen av läromedel. Det har aldrig krävts några stora vinster. Men sedan började förlagen utveckla sin digitala produktion, och som alla vet är digitaliseringen en dyr process, sade Söderströms vd Barbro Teir vid informationen.

Både Schildts och Söderströms har i olika utsträckning satsat på att utveckla digitala läromedel under de senaste fyra åren. På Söderströms har man startat en helt ny enhet för digitala tjänster. Svenska kulturfonden stödde den digitala läromedelsutvecklingen på Söderströms med 100 000 euro mellan 2007 och 2010.

– När stödet upphörde i år blev förlusterna för stora, säger Barbro Teir.

Enligt Schildts styrelseordförande Stig-Björn Nyberg har e-läromedlen ännu inte inbringat några egentliga inkomster. Nyberg själv nämner en summa på 75 000 euro.

Varför satsar man så stort på e-läromedel om det inte ännu finns en marknad?

– Någon måste tillgodose behovet av digitala läromedel på svenska den dag de behövs, sade Stig-Björn Nyberg.

– Marknaden är väldigt liten ännu, det handlar om cirka tre procent av alla läromedel. Men signalerna från bland annat Undervisningsministeriet är att man är väldigt ivrig på att digitalisera skolan. Det här är på kommande. Problemet är att lärarna varit långsamma att ta till sig den nya tekniken, svarade Barbro Teir.

Marianne Peltomaa, som är läromedelschef på Schildts, säger att de digitala satsningarna är dyra men nödvändiga.

– Ägarnas investeringar har absolut varit motiverade. Antalet användare ökar hela tiden, och vi ser att det går framåt. Utvecklingen beror också mycket på hur snabbt skolorna har möjlighet att anpassa sig från printvärlden till den digitala världen.

Stor uppslutning

Förlagsfusionen mellan Schildts och Söderströms ska ännu klubbas igenom på förlagens respektive bolagsstämmor i slutet av november. Fusionen är förankrad i styrelserna, men i Söderströms fall måste fusionen också godkännas av cirka 500 privata aktieägare.

De finlandssvenska författarna som dök upp på informationen i torsdags var så många att stolarna inte räckte till. De ifrågasatte bland annat varför beslutsprocessen skett utan att någon av författarna eller redaktörerna konsulterats.

– Det hade varit skendemokrati. Vi hade kunnat fråga alla och gjort en utredning men i sista hand är det här ägarnas beslut. Och vi hade tagit samma beslut oberoende hur diskussionen sett ut, sade Stig-Björn Nyberg.

Det nya förlaget räknar med att kunna spara in bland annat i administration. Man planerar hyra nya utrymmen och därmed spara upp till 40 procent av nuvarande hyreskostnader.

– Också tryckkostnaderna som hör till de dyraste kostnaderna för bägge förlagen minskar, sade Barbro Teir.

Många författare har varit bekymrade över att förlagsfusionen på sikt innebär en utarmning av den finlandssvenska skönlitteraturen. Författaren och dramatikern Henrika Andersson frågade om inte förlagen hade kunnat fusionera sina läromedelssidor och låtit den skönlitterära utgivningen fortsätta på två olika förlag.

När Hbl ställer samma fråga till Barbro Teir svarar hon så här:

– Jag tror att ägarna tycker att det är det sämsta alternativet, att lämna två olönsamma verksamheter ensamma. Det skulle bli en belastning för bolagen och på sikt skulle det kunna bli dödsstöten för skönlitteraturen. På det här sättet kan vi fortsätta bygga upp koncernen med verksamhetsformer som stöder skönlitteraturen, som vi alla värnar om.

 

Historisk förlagsfusion

I början av oktober föreslog styrelserna för Söderströms och Schildts en sammanslagen av båda förlagen.

Det nya förlaget går tills vidare under namnet Schildts & Söderströms. Barbro Teir är tänkt att bli vd och Mari Koli vice-vd. Tapani Ritamäki är på förslag till förlagets litterära chef.

Bägge förlagen har under de senaste åren visat minusresultat som legat kring 200 000 och 500 000 euro.

Juridiskt kan det fusionerade bolaget grundas tidigast i februari 2012.


Fotnot: I dag klockan 16 diskuteras fusionen på bokmässan vid Hbl:s monter.