Stökigt. Siv Pesonen är granne med en av Esbos största byggarbetsplatser som finns i Hagalund. - Det gör inget, jag har hunnit bli van. Och någon gång måste man förnya gammalt, säger hon. Foto: Richard Nordgren.

Det är dags att förnya Hagalund

Siv Pesonen flyttade till Hagalund 1963. Hon har sett stadsdelen växa och förändras. Också de senaste byggplanerna får godkänt.

Ett projekt i flermiljardklassen, den största investeringen i Esbo. Framtiden. Så betecknas byggplats Hagalund-Otnäs-Kägeludden. Omfattningen klarnar när man står vid jättegropen i Hagalund, Tapioplatsen där bussarna tidigare avgick, och försöker hitta Garden-hotellet bakom rökridån. Nog är det där, och där kommer det att stå liksom det mesta av den byggnation som kännetecknar Esbohjärtat.

Siv Pesonen är pensionär. Hon bor på Villebrådsstigen som ligger ett långt stenkast från det lilla torget där hon har sin loppmarknad.

– Tja, inte vet jag vad jag ska hälsa politikerna. Kanske att man ska ta bättre hand om barnen och oss åldringar, säger hon.

Men Siv Pesonen vill inte stoppa byggandet och renoveringarna som helt klart stör kommersen.

– Nej, det finns en tid för allt. Nu är läge för renovering. Det är säkert bra.

Västmetron gör henne trumpen.

– Den är helt onödig. Se nu hur stränderna längs Västerleden förstörs. Jag använder den inte och jag kör inte bil. Jag cyklar.

Trädgårdsstaden

Det är i Hagalunds centrum som det moderna, nya Esbo med konst, vetenskap och handel som ledstjärnor först växer fram eller i alla fall syns bäst. Moderniseringen av köpcentret som utvidgades ovanpå Havsvindsvägen på 1980-talet är förlegad. Eller som projektchef Antti Mäkinen säger, "tekniskt och estetiskt föråldrad".

För 4–5 miljarder euro allmänna och privata medel får marknadskrafterna mera golvyta, en stor metrostation växer fram och det ska byggas nya bostäder och en parkering. Den här första byggfasen ska vara klar 2015. Beslutsfattarna lovar gå fram varsamt.

Invånarna i Hagalund är ändå rädda för att det k-märkta förstörs, att det byggs alltför tätt och på tok för högt.

Tran Tri Dung har ett vegetariskt gatukök på samma torg där Siv Pesonen säljer begagnade barnkläder och leksaker. Han jublar inte över oljudet och det möjliga kundbortfallet.

– Fast jag har varit här i endast fem månader så jag vet inte hur många matgäster jag kanske tappat. Men det är bra ändå, pengar är inte allt. Jag trivs. Och jag är säker på att det är snyggt här när byggarbetet är klart.