Tvåspråkig yrkesutbildning i Borgå?

Det har uppstått en komplicerad situation då stadsstyrelsen i Borgå gått in för att en tvåspråkig anordnare av yrkesutbildning inrättas i Östnyland. De som nu ger yrkesutbildning på andra stadiet i regionen fusioneras till en enda tvåspråkig anordnare.


 


Stadsstyrelsen i Borgå fattade i onsdags ett beslut i frågan efter omröstning. Svenska folkpartiet röstade mot och ville i stället se en enspråkig lösning som skulle ha administrerats från Helsingfors, det vill säga Practicum.

Ordföranden i stadstyrelsen Kaj Bärlund , SDP, anser att det är klokast att stärka den utbildning som nu finns i regionen i stället för att låta Mellannyland ta hand om den.
– Borgå är ett fungerande tvåspråkigt samhälle och näringslivet behöver folk med språkkunskaper, sade han i Slaget efter tolv i Radio Vega i går.
 

Anders Rosengren från SFP å sin sida menade att man måste koncentrera utbildningen i Nyland som nu är splittrad på för många enheter.

Han sade att Practicum redan har utbildning i Östnyland. Kurser som överlappar varandra kan hamna på fallrepet, men distansundervisning och lärarnas möjligheter att resa mellan Helsingfors och Borgå gör det möjligt att bibehålla svenskspråkig undervisning i Borgå.

Frågan kompliceras av att Lappträsk, Lovisa, Mörskom och Sibbo, som hör till samkommunen tillsammas med Borgå, ännu skall ta ställning till hur de vill att andra stadiets yrkesutbildning ska ordnas i framtiden.

De är nödvändigtvis inte tilltalade av den tvåspråkiga modellen och anser att Borgå inte ensam kan besluta i den här frågan.